De curând a fost aprobat un nou sprijin financiar care are drept scop încurajarea achiziției de animale de rasă pentru fermele de ovine și caprine. Se are în vedere selecţia dirijată în direcția îmbunătățirii producției de lapte şi carne, realizarea de linii şi hibrizi cu potenţial productiv superior, adaptate la cerințele pieței autohtone şi externe. Achiziția de berbeci se face pe bază de factură și carnet de comercializare în cazul persoanelor fizice. Aceste documente, însoțite de altele, se depun la Direcția Agricolă și se decontează începând din 15 noiembrie.
Suma maximă este de 2.500 de lei/cap berbec sau țap din rasă specializată. Achiziția de berbeci/țapi de reproducție se realizează respectând proporția de un berbec/un țap la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar. Numărul maxim de berbeci/țapi care poate fi achiziționat de un beneficiar trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine. Vârsta berbecilor/țapilor de reproducție din rase specializate trebuie să fie cuprinsă între minimum 12 luni și maximum 36 luni.
Pentru ovine se pot achiziționa animale din următoarele rase: Țurcană, Țigaie, Karakul, Cap Negru de Teleorman, Suffolk, Ile de France, rasa de carne Palas, Texel, Charollais, Cap Negru German, Hampshire, Merinofleisch, Merinos de Palas, Lacaune, Friză, Awassi, Blanche du Massif Central, Vendeen, Berrichon du Cher, Chamoise și Rouge de l’Ouest. Pentru caprine se pot achiziționa animale din rasele: Carpatină, Albă de Banat, Alpină Franceză, Saanen, Boer, Murciano-Granadină, Nubiană și Nobilă Germană.
Fermierii trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat, şi trebuie să semneze un angajament în care să se oblige să menţină în exploatație berbecii/țapii de reproducție din rase specializate, achiziționați, pe o perioadă de minimum 3 ani, începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat. În caz de forță majoră, respectiv boală sau mortalități, berbecii/țapii de reproducție din rase specializate pot fi înlocuiți cu animale identificate și înregistrate în RNE și Registrul genealogic, în aceleași condiții de rasă, valoare genetică, vârstă și preț, cu obligația depunerii documentelor justificative și a completării documentației inițiale în mod corespunzător.
Pentru obţinerea ajutorului de minimis, cererile se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene pe a cărui rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!