În perioada 28 aprilie – 31 mai crescătorii de ovine şi caprine pot solicita Plata Naţională Directă Complementară pentru sectorul zootehnie. Pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine şi caprine, producătorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 capete ovine femele, respectiv de cel puţin 25 capete caprine femele, vârsta acestora fiind de minimum un an până la data de 31 martie a anului în care se face solicitarea primei. Totodată, efectivul pentru care se solicită prima trebuie să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, în perioada 1 iunie – 31 august 2010.
„Începând cu anul acesta dacă în urma verificărilor în baza de date, respectiv Registrul Naţional al Exploataţiilor sau la controlul faptic pe teren, se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată”, a precizat Traian Abrudan, directorul coordonator al Centrului Judeţean Bihor al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Concordanţă
Pentru situaţia în care diferenţa dintre animalele solicitate şi cele determinate este mai mică sau egală cu trei, nu se aplică nicio penalizare.
Dacă această diferenţă este mai mare sau egală cu trei, prima totală se reduce cu un procent de 5%, dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mic sau egal cu 10%. O penalizare de 10% se aplică dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 10% dar mai mic sau egal cu 20%.
15% penalizare dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 20% dar mai mic sau egal cu 30%, iar 20% dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 30% dar mai mic sau egal cu 50%.
Dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 50%, solicitantul este exclus de la plată pentru anul în care se face solicitarea primei pe cap de animal.
„Reducerile şi excluderile nu se aplică în cazurile în care, din cauza efectelor unor circumstanţe naturale asupra turmei, solicitantul nu-şi poate respecta angajamentul de a păstra animalele pentru care solicită prima pe cap de animal, pe tot parcursul perioadei 1 iunie-31 august, cu condiţia să fi informat în scris în acest sens Centrul Judeţean APIA în termen de 10 zile lucrătoare de la constatarea reducerii numărului de animale”, a conchis Traian Abrudan.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!