Pot beneficia de aceaste scheme de ajutor de minimis deţinătorii de animale din rase locale în pericol de abandon, care deţin femele reproducătoare de rasă pură locală în pericol de abandon, femelele reproducătoare de rasă pură sunt înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor sau Registrul agricol, după caz, femelele reproducătoare de rasă pură care sunt înscrise în registrul genealogic al rasei şi în programul de conservare al rasei. Pentru a putea beneficia de sprijin aceştia trebuie se menţină numărul de femele reproducătoare de rasă pură pentru care primeşte ajutor de minimis pe o perioadă de minimum 2 ani. În cazul în care efectivul de femele reproducătoare de rasă pură se reduce din cauze cum ar fi îmbolnăvirea, sacrificarea, moartea, vânzarea, deţinătorul are obligaţia de a reface efectivul de femele reproducătoare de rasă pură, prin trecere de la tineret sau cumpărare, de regulă imediat, dar nu mai târziu de 6 luni; (În cazul în care beneficiarul nu reface efectivul de femele reproducătoare de rasă pură locală în pericol de abandon în termen de maximum 6 luni, anunţă ANARZ şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în vederea diminuării ajutorului acordat corespunzător reducerii efectivului).
Pentru a beneficia de ajutorul de minimis beneficiarii, care au sediul exploataţiei pe teritoriul judeţului Bihor, trebuie să depună o cerere la centrul judeţean Bihor al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru toate exploataţiile deţinute cu cod atribuit de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Cererea trebuie să fie însoţită de copie de pe BI/CI al/a solicitantului sau al/a reprezentantului legal, copie de pe certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului, document care atestă înscrierea femelelor reproducătoare de rasă pură în Registrul naţional al exploataţiilor sau Registrul agricol etc.
Valoare
Cuantumul sprijinului financiar care se acordă potrivit schemei de ajutor de minimis este de 650 lei/cap bovine, 650 lei/cap ecvidee, 100 lei/cap ovine/caprine, 325 lei/cap porcine, 6 lei/cap păsări şi 10 lei/familie viermi de mătase.
Suma maximă a sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu poate depăşi echivalentul în lei a 7.500 euro pentru fiecare beneficiar.
„Pentru a beneficia de acest ajutor de minimis fermierii trebuie să deţină femele reproducătoare de rasă pură locală în pericol de abandon. Fermierii din judeţul Bihor care pot depune cerere în cadrul acestor scheme de ajutor de minimis sunt prevăzuţi în Ordinul MADR 1416 din 2013. Informaţiile de ordin tehnic pot fi solicitate OARZ Bihor, str. Matei Corvin, nr. 1, Oradea”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!