Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafaţă, proprietarilor – inclusiv UAT – de păduri din fondul forestier naţional. Acesta se acordă în baza unui angajament pentru o perioadă de 5 ani şi vizează compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat: Pachetul 1 – Asigurarea de zone de linişte, pentru care beneficiarul primește 38 euro/an/ha pentru întreaga suprafaţă inclusă în angajament, ori Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. Pentru acesta beneficiarul primeşte 137 euro/an/ha. Acest pachet poate fi accesat numai împreună cu Pachetul 1.
Pentru suprafeţe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăţilor va fi ajustat.
Suprafaţa minimă pentru care se încheie un angajament pentru Pachetul 1 este de 100 ha. Proprietarii de terenuri forestiere care deţin suprafeţe mai mici şi/sau care nu îndeplinesc condiţiile de accesare se pot asocia pentru a aplica în cadrul schemei de ajutor de stat.
Condiţii de eligibilitate
Pentru a fi eligibili în cadrul schemei de ajutor de stat, beneficiarii trebuie să deţină amenajament silvic în vigoare pe toată suprafaţa din angajament, să deţină contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru întreaga suprafaţă din angajament. De asemenea, aceştia trebuie să participe în cadrul angajamentului cu toată suprafaţa de teren forestier deţinută într-o unitate de producţie şi/sau protecție (conform amenajamentului silvic). Să delimiteze o zonă de linişte compactă de cel puţin 20% din totalul suprafeţei pentru care se încheie un angajament, în cadrul căreia nu vor fi efectuate tăieri de masă lemnoasă pe întreaga perioadă a angajamentului, cu excepţia situaţiilor prevăzute în Ghidul solicitantului, şi să contracteze sau să efectueze lucrări de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv atelaje la operaţiile de adunat, scos şi apropiat, până la platforma primară, pe suprafaţa parcursă cu rărituri care face obiectul angajamentului pentru Pachetul 2, sunt de asemenea condiţii care trebuie îndeplinite.
Pădurile încadrate în tipul I funcţional nu sunt eligibile în cadrul schemei de ajutor de stat, iar terenurile destinate împăduririi sau reîmpăduririi nu trebuie să reprezinte mai mult de 15% din suprafaţa angajată.
Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, APIA are în vedere dezvoltarea unei aplicații pentru depunerea online a cererii de sprijin.
Lansarea celei de-a doua sesiuni de depunere a cererilor de sprijin pentru această schemă de ajutor de stat este planificată pentru luna iulie a acestui an.
Pentru a putea accesa această măsură, potenţialii beneficiari trebuie să parcurgă mai mulţi paşi. În etapa premergătoare depunerii cererii de sprijin trebuie să se elaboreze dosarul tehnic cu sprijinul ocolului silvic şi obţinerea avizului Gărzii Forestiere pentru dosarul tehnic.
Etapa aferentă depunerii cererii de sprijin şi selectării beneficiarilor cuprinde depunerea cererii de sprijin la centrele județene APIA, evaluarea cererii de sprijin de către experții APIA şi selecţia beneficiarilor în funcţie de punctajul acordat (în cazul în care valoarea proiectelor depuse depăşeşte alocarea financiară a sesiunii).
Ultima etapă, cea aferentă implementării angajamentului, cuprinde depunerea anuală a cererilor de plată, verificarea administrativă şi pe teren de către APIA şi Garda Forestieră a lucrărilor efectuate şi a respectării condiţiilor prevăzute în angajament şi, nu în ultimul rând, plata către beneficiar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!