Cadrele didactice de la Universitatea din Oradea care au obţinut un punctaj sub cel mai mic nivel acceptat vor fi sancţionate pecuniar. În fiecare an, Universitatea din Oradea îşi evaluează cadrele didactice.
Activitatea pe anul 2009 a cadrelor didactice ale Universităţii din Oradea a fost evaluată, pe baza unor grile care cuprind informaţii referitoare la toată activitatea cadrului didactic (activitate didactică, cercetarea ştiinţifică şi relaţia cu studenţii). Conform procedurii de evaluare, performanţa cadrelor didactice este stabilită prin autoevaluare şi confirmată de şeful de catedră, dar şi printr-o evaluare din partea studenţilor. Dintre cele 1.280 de cadre didactice de la Universitatea din Oradea evaluate, 25 au obţinut un coeficient sub nivelul 60. Acestea urmează să fie sancţionate.
„Evaluarea are ca scop aplicarea unui nivel de salarizare în funcţie de nivelul de performanţă şi ierarhizarea cadrelor didactice. Odată cu această evaluare, şi studenţii au ocazia să-şi exprime poziţia faţă de cadrele didactice. Punctajul acordat de studenţi are o pondere de 20% din rezultatul final al evaluării”, a declarat Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea.
Măsuri
Potrivit rectorului UO, evaluarea se face pe baza unei grile care se referă la toată activitatea cadrului didactic.
„Sunt menţionate câteva măsuri pentru cei care au un punctaj sub minimumul acceptat. Astfel, cadrele didactice care au obţinut un punctaj între 90 şi 80 de puncte primesc, în scris, câteva recomandări de îmbunătăţire a activităţii. Cei care obţin un punctaj sub 80 până la 60 primesc atenţionări, iar pentru cei care au un punctaj sub 60, procedura propune sancţiuni. Pentru aceştia, doresc să propun comisiei disciplinare diminuarea salariului de la trei la şase luni, în funcţie de cât permite legea”, a explicat rectorul.
Profesorii au fost evaluaţi şi de studenţi. Doar studenţii care au participat la minimum 50% dintre activităţi au avut voie să-şi evalueze dascălii. Punctajul maxim acordat de studenţi nu a avut voie să depăşească coeficientul de 100. Astfel, 40 de cadre didactice au fost notate de studenţi cu un coeficient de sub 60 de puncte. Procedura de evaluare nu prevede un punctaj maxim, ci unul minim, de 90 de puncte.
Cadrele didactice cu punctaje extrem de mari vor fi verificate. Rectorul a mai spus că va verifica, prin sondaj, unele fişe, pentru a vedea dacă autoevaluarea este justă.
„Cadrele didactice cu punctaje peste 1.000 vor fi verificate, mai ales că media optimă este între 300 şi 400 de puncte. Avem şi cadre didactice care au obţinut punctaje de peste 2.000”, a mai precizat Cornel Antal.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!