Liniile de apel se deschid în noiembrie, astfel că orădenii sunt sfătuiți să înceapă scrierea de proiecte.
1.46 miliarde euro este bugetul total aflat la dispoziția operatorilor culturali de la nivel local și regional, interesați să acceseze finanțări. Aceștia au aflat, în cadrul unei prime sesiuni de informare, cine gestionează programul și cine poate solicita finanțare.
„Sunt informații despre contextul în care se pot pregăti astfel de proiecte, caracteristicile Subprogramului „Cultura” și ale liniei de finanțare „Proiecte de cooperare culturală”, dar sunt prezentate și exemple de proiecte selectate”, a precizat Bianca Florea, coordonator Cultură din cadrul Biroului Europa Creativă România.
Programul „Europa Creativă” are trei subcomponente: cultura, media și o componentă transsectorială (mecanism de garantare a creditelor bancare și cooperare în materie de politici). Programul este gestionat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură, iar Birourile Europa Creativă din toate țările participante oferă informații și asistență tehnică celor ce doresc să acceseze finanțare.
Componenta „Proiecte de cooperare” a subprogramului „Cultura” încurajează cooperarea în proiecte transnaționale între teatre, muzee, biblioteci, universități, centre ce cercetare și culturale. Pot solicita finanțare toți operatorii din sectoarele culturale și creative, dar persoanele fizice și persoanele fizice autorizate nu sunt eligibile.
Subprogramul „Cultura” oferă finanțare pentru: proiecte de cooperare între minimum 3 țări; rețele europene ce contribuie la profesionalizarea operatorilor din sectoarele culturale și creative; platforme europene dedicate mobilității și promovării creatorilor și operelor culturale; traduceri din literatura europeană.
„La subprogramul Cultura sunt eligibili toți operatorii din sectoarele culturale și creative, însemnând organizații neguvernamentale, instituții publice și companii private cu activitate în domeniu. Începând cu apelurile din 2017, doar operatorii care vor să fie lideri de proiect trebuie să aibă minimum 2 ani de existență juridică”, a explicat Bianca Florea.
Ţările din care pot proveni operatorii implicaţi în proiecte sunt: ţările UE şi, cu condiţia semnării unor acorduri de participare la Programul Europa Creativă, țările candidate și potențial candidate la UE, ţările din Spaţiul Economic European, Elveția și țările care fac obiectul Politicii Europene de Vecinătate. Până în prezent, ţările din afara UE care au semnat astfel de acorduri şi sunt eligibile sunt: Islanda, Norvegia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Ucraina, Moldova, Georgia și Tunisia.
„Schimbările esențiale aduse de subprogramul Cultura din programul Europa Creativă față de cadrul anterior, Cultura (2007-2013), sunt legate de: noi obiective specifice și priorități strategice (dezvoltarea publicului, întărirea capacității operaționale a sectorului de a lucra la nivel transnațional, adaptarea la tehnologiile digitale, noi modele de business etc.); procent mai mare de cofinanțare în cazul proiectelor de cooperare cu minimum 3 parteneri; simplificări procedurale (depuneri și raportări online); o mai mare deschidere spre cooperarea internațională, prin includerea posibilității de a lucra în parteneriat cu organizații din țările din Politica Europeană de Vecinătate și din Elveția; introducerea unei finanțări speciale pentru platforme culturale europene dedicate mobilității și promovării creatorilor și operelor culturale; finanțarea traducerilor de opere literare împreună cu activitățile de promovare a lor; finanțarea traducerilor de opere literare în format electronic”, spune Bianca Florea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!