Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat laptele la prim-cumpărători în luna iulie 2016 şi care se angajează să reducă livrarea cantităţii de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni -perioadă de reducere, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul precedent – perioada de referinţă. Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 kg şi de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referinţă.
Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte vor depune un formular de cerere de ajutor la care vor atașa copii ale contractelor cu prim-cumpărătorii, copii ale documente fiscale care atestă livrările –facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de referință și în luna iulie 2016. Depunerea se va face la sediul Centrului Judeţean APIA pe raza căruia solicitantul îşi are domiciliul/sediul social, direct sau prin poştă. Termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor complete, pentru cele patru perioade de reducere care acoperă câte 3 luni calendaristice, sunt stabilite astfel: 21 septembrie 2016, la ora 13:00 pentru prima perioadă de reducere octombrie, noiembrie, decembrie 2016, 12 octombrie 2016, la ora 13:00 pentru a doua perioadă de reducere: noiembrie şi decembrie 2016, precum şi ianuarie 2017, 9 noiembrie 2016, la ora 13:00, pentru cea de a treia perioadă de reducere: decembrie 2016, ianuarie şi februarie 2017 şi 7 decembrie 2016, ora 13:00 pentru cea de a patra perioadă de reducere: ianuarie, februarie şi martie 2017.
Solicitanţii de ajutor pot depune o singură cerere de ajutor aferentă unei perioade de reducere, cu excepţia solicităntilor care au depus o cerere pentru prima perioadă şi care pot depune o cerere şi pentru cea de a patra perioadă. După verificarea cererilor de ajutor, cantităţile eligibile vor fi transmise la Comisia Europeană. Aceasta va informa statele membre cu privire la măsura în care, ţinând seama de încadrarea în plafonul comunitar al măsurii, se pot acorda autorizaţii pentru cantităţile solicitate. APIA va comunica fiecarui solicitant a cărui cerere a fost declarată admisă şi plauzibilă, cantitatea de reducere autorizată pentru care va primi plată.
După încheierea perioadei de reducere în termen de maxim 45 de zile, beneficiarul va depune cerere de plată în limita cantităţii autorizate, iar plata se va efectua după realizarea controalelor, cel târziu în a 90-a zi după data încheierii perioadei de reducere. Suma de plată a ajutorului se calculează prin raportarea cantităţii reduse efectiv la cantitatea autorizată pentru reducere astfel: dacă a fost redusă până la 80% din cantitatea autorizată se plăteşte cantitatea redusă efectiv, dacă reducerea efectivă este între 50 şi 80% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se reduce cu 20%, dacă reducerea efectivă este până la 20% din cantitatea autorizată cuantumul ajutorului se reduce cu 50%, iar dacă reducerea efectivă este mai puţin de 20% din cantitatea autorizată nu se plăteşte niciun ajutor. Cursul de schimb prevăzut pentru efectuarea plăţii este de 4.4575 lei/euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!