Mai vechiul proiect al municipalității de a construi, la cererea firmelor, grădiniță și creșă în Parcul Industrial de pe Borșului, va deveni realitate în următorii doi ani. La finalul anului trecut, în 27 decembrie, Primăria Oradea, în calitate de beneficiar, a semnat contractul pentru proiectare și execuție de lucrări „Construirea Creșei și Grădiniței din Parcul Industrial 1, cu echiparea infrastructurii educaționale pentru educația timpurie antepreșcolară și preșcolară în Municipiul Oradea”.
Executantul desemnat în urma licitației este asocierea de firme Drum Asfalt SRL, lider de asociere, Trameco SA, asociat și Novartis SRL, firma arhitectului Cristian Pușcaș, ca asociat.
„Valoarea contractului semnat este 5.017.483,09 lei, fără TVA, din care 64.745,75 lei, fără TVA, servicii de proiectare (PT+DE+CS+DTAC), 17.453,03 lei, fără TVA, asistență tehnică din partea proiectantului și 4.935.284,31 lei, fără TVA execuția lucrărilor”, transmite Primăria printr-un comunicat de presă.
Echipate complet
„Prin intermediul acestei investiții se dorește edificarea unei clădiri noi, având ca destinație propusă servicii educaționale de tip creșă și grădiniță pe un amplasament aflat în proprietatea Municipiului Oradea, localizat pe o parcelă din Parcul Industrial I din str. General Gheorghe Mărdărescu. În cadrul acestei noi clădiri, organizate pe 2 nivele (P+E), au fost propuse amplasarea a 2 clase de creșă și 1 clasă de grădiniță la parter respectiv 3 clase de grădiniță la etaj, toate prevăzute cu dormitoarele aferente.
Sunt propuse totodată și funcțiuni conexe (spații de depozitare și grupuri sanitare aferente sălilor de clasă, holuri de acces, 2 cabinete medicale/psihopedagogie, 2 izolatoare, birouri pentru educatoare și birou director/coordonator, vestiare personal, spații tehnice, oficiu, spații depozitare rufe), dar și spații destinate utilizării în comun a claselor de creșă și grădiniță: sală de gimnastică precum și sală multifuncțională”, mai informează municipalitatea.
Terenul pus la dispoziția lucrării este de 4116 mp, suprafața construită propusă este de 1216,15 mp, suprafața utilă totală este de 1881,18 mp, iar suprafața desfășurată de 2292,97 mp.
Numărul de locuri din fiecare clasă a fost stabilit la 20 de copii, atât pentru grupele antepreșcolare cât și pentru cele preșcolare, ținând cont de solicitările venite din partea companiilor și angajaților din Parcul Industrial 1.
POR – educație
Finanțarea investiției este asigurată din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4 Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 4.4 Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.
Contractul cu finanțatorul a fost semnat în septembrie 2018, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru POR 2014-2020. Durata de realizare a investiției este de 25 de luni, din care o lună proiectarea și 24 de luni execuția lucrărilor.
În evaluare sau respinse
Pe finalul anului trecut, municipalitatea a anunțat finanțarea unor proiecte prin programul transfrontalier RO-HU, prin care se vor finanța amenajarea Pieței Cetate după modelul celei din Rogerius, achiziția de autobuze noi cu sistem hibrid și dotarea spitalelor orașului cu aparatură modernă.
În cadrul aceluiași apel a fost, însă, respins, proiectul CRESC – Centrul Regional de Educație și Competențe, inițiat de ADLO, în parteneriat cu colegiile tehnice „Traian Vuia” și „Constantin Brâncuși”, pentru a oferi programe de formare profesională pe termen scurt, de 3-6 luni, persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 62 ani. Bugetul proiectului era de 2.997.000 euro, estimându-se formarea unui număr de cel puțin 920 de persoane.
„Nu a avut punctajul necesar promovării”, spune Marius Moș, șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională despre eșecul CRESC, preczând că încă nu a fost comunicată oficial din partea RO-HU, detalierea evalurării.
Accesarea de bani europeni pentru acest proiect, în intervalul imediat următor, este puțin probabilă, declară directorul, argumentând că prezentul exercițiu financiar, 2014-2020, e pe terminate și liniile de finanțare au fost deja epuizate.
Alte proiecte cu finanțare externă, precum izolarea termică a blocurilor sau amenajarea unui „hub de industrii creative” în clădirea de la intersecția Pasteur/Colinelor, sunt încă în circuitul evaluărilor.
Clădirea de pe Pasteur/Colinelor, încă în așteptarea banilor europeni
Citiți principiile noastre de moderare aici!