8 milioane de euro au cheltuit, în 2019, cei din Primărie, din sumele contractate în acest exercițiu financiar european, față de 43 milioane, anul trecut. Conducerea Direcției Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională și-a prezentat raportul de activitate pe 2020, alături de primarul Florin Birta.
[eadvert]
„Vreau să le mulțumesc pentru munca depusă”, a spus acesta, în debutul conferinței, precizând că „pentru a schimba fața acestui oraș avem nevoie de acești bani europeni. Din acest punct de vedere, Oradea a fost o poveste de succes”.
Directorul Marius Moș consideră că „2020 a fost altfel decât anii anteriori, nu pot spune dacă mai bun sau mai rău. În ceea ce privește măsurile impuse de pandemie, acestea au asigurat fond de lucru constructorilor dar tot același parcurs i-a afectat pe cei din construcții, care s-au trezit cu angajați izolați, persoane afectate și cu livrarea cu greutate a unor materiale și echipamente”.
Primăria, prin DMPFI are contractate, pentru acest exercițiu financiar european, 337 milioane euro, dintre care, anul trecut, au fost cheltuite peste 43 milioane euro.
„E clar că în 2020 s-a putut lucra mult mai bine”, este concluzia lui Moș, care a punctat că „ne apropiem de perioada de încheiere a perioadei de finanțare”, ceea ce înseamnă, inevitabl, accelerarea cheltuirii fondurilor atrase.
Directorul spune că, dintre proiectele anului trecut, cele de la Casa Darvas și de la Muzeul Francmasoneriei i-au plăcut în mod deosebit și consideră că „se vor vedea efectele acestora imediat ce se va termina pandemia”.
Proiectele pandemiei
Profitând de liniile de finanțare deschise de urgență, în contextul pandemiei de SARS COV 19, Primăria a decontat achiziții de peste 8,2 milioane de euro pentru Spitalul Județean și pentru Spitalul Municipal, sumă care acoperă: o ambulanță pentru transport pacient înalt contagios, 12 paturi de terapie intensivă, un ventilator mecanic cu dublu jet, cinci ventilatoare mecanice, un ventilator de transport compatibil cu RMN, cinci ventilatoare mecanice portabile, cinci monitoare avansate, 45 injectomate, un computer tomograf cu 64 de detectori și 128
spire, 10 monitoare terapie intensivă și stație centrală, două aparate de anestezie cu monitor, un videolaringoscop, un aparat EKG, măști și echipament de protecție achiziționate din China.
Primăria mai are depuse două proiecte, pentru dotarea școlilor cu aparatură electronică și cu dezinfectanți, în valoare totală de peste 8 milioane euro.
Spitale Moș spune că sunt în diverse stadii și proiectele majore pentru eficientizarea energetică a clădirilor spitalelor respectiv pentru construcția unui ambulator la Județean.
„La Municipal nu au început lucrările, pentru că e spital Covid. Ne-am sfătuit cu colegii, avem lucrările contractate dar nu am dat ordin de începere, suntem în stand-by”, precizează directorul.
Pe mobilitate urbană, în 2020 au fost deja livrate la Oradea 1 trambaie de la Astra Arad și încă zece ar urma să ajungă anul acesta, plus 15 autobuze hibrid Mercedes. Anul acesta ar urma să fie gata și linia nouă de tramvai de-a lungul Peței.
Despre proiectul refacerii liniie pe ruta Nufărul – Cantemir, edilii consideră că „a fost un proiect dificil, am avut probleme de eliberare a amplasamentului. Cred că acum nu mai sunt lucruri care să ne împiedice să avansăm cum trebuie”.
Primarul Birta a preciat că 2021 va fi un an plin din punctul de vedere al lucrărilor pe bani europeni, câteva dintre proiectele care ar urma să înceapă sunt: Nufărul Geotermal, pasajele subterane din Centrul Civic și de la Piața Cetate, etapa III-a de reabilitare a sistemului de termoficare, reamenajarea Pieței Cetate sau centrul de industrii inovative de pe Pasteur.
Trimite articolul
XAtat va laudati cu banii bagati in betoane, dar nu va laudati cat produc banii din betoane, cat se intoarece dupa un an in bugetul orasului. Zero. Cand se va inchide robinetul cu bani europeni, orasul va produce un zero de urma lor, asta e marea problema. Nu bagam bani in ceva ce va produce in viitor, doar sa umplem buzunarele firmelor de constructii
-
Da, da. Si demolari. Demoleaza orasul pe bani UE.
Fura case pe bani UE. Constructii care inseamna nimic pentru oras.-
Exact, si peste 10-15 ani ce o sa avem, betoane si atat, si orasele mari din jur vor avea firme mari, vor avea vreo 200mii de locuitori atrasi, bani la buget din salariile populatiei, a impozitelor de la firme, orase dezvoltate sanatos cu cap, crezi ca cei care se muta intr-un oras atractiv se muta ca orasul are centura, si parcari betonate, se poate si fara astea, astea le faci dupa cand ai bani si iti permiti de unul singur. Noi o sa fim pielea pulii , un orasel cochet de batrani cu tineretul plecat in alte parti, dar vom avea betoane toate sparte ca nu vor tine 20 de ani, orasul va fi o ruina ce va trebui refacut
-