Pe site-ul Administrației Fondului de Mediu a fost lansat în dezbatere publică proiectul de ordin de ministru pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate creșterii eficienței energetice în locuințe unifamiliale, beneficiari persoane fizice – „Casa Eficientă Energetic”.
„Proprietarii de case din România vor putea accesa o primă în valoare de maxim 15.000 de euro, prin care îşi pot eficientiza din punct de vedere energetic imobilele”, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în conferinţa de lansare în consultare publică a Ghidului de finanţare pentru Programul „Casa Eficientă Energetic”.
Finanțarea Programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu în limita creditelor de angajament și bugetare prevăzute cu această destinație prin bugetul anual al Fondului pentru mediu.
Ministrul a estimat că de Programul „Casa Eficientă Energetic”, al cărui buget este de 100 de milioane de euro, vor putea beneficia aproximativ 9.000 de proprietari de case.
Potrivit Ghidului aflat în dezbatere publică, scopul Programului îl reprezintă creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diminuarea consumului de energie și utilizarea surselor regenerabile în locuințe unifamiliale. Obiectivele programului sunt creșterea performanței energetice și utilizarea energiei regenerabile în locuințele unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcție având regim de înălțime maximum P+2E.
Criterii de eligibilitate
În program se pot înscrie persoanele fizice cu domiciliul în România, proprietari sau coproprietari de locuințe cu cel mult trei nivele. Coproprietarii trebuie să aibă acordul celorlalți coproprietari cu privire la implementarea proiectului. Imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluționare la instanțele judecătorești, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun sau al unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică. De asemenea, solicitantul nu trebuie să aibă obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local, conform legislației naționale în vigoare, la momentul depunerii dosarului de finanțare.
Cheltuieli eligibile în cadrul programului sunt cele cu lucrările de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii (înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, cu tâmplărie termoizolantă; izolarea termică a elementelor de construcție exterioare opace; izolarea termică a planșeului peste sol sau peste ultimul nivel al clădirii). Sunt eligibile și cheltuielile cu lucrările de instalare, reabilitare, modernizare a sistemelor de încălzire și de preparare și utilizare a apei calde de consum (cazane cu condensare; pompe de căldură; panouri solare termice; izolarea termică a conductelor de distribuție și a unităților de acumulare; dotarea cu dispozitive de reglare pentru încălzirea și prepararea apei calde de consum; înlocuirea, reabilitarea componentelor corpurilor de încălzire, conductelor, robinetelor, boilerelor, schimbătoarelor de căldură și alte elemente similare din componența instalației de încălzire și preparare a apei calde de consum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!