11 noiembrie 2016 este ultima zi când mai pot să beneficieze de acești bani. Ajutor de minimis este pentru achiziționarea de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline şi/sau tauri de reproducţie din rase de carne.
„După cum am preconizat la acest sprijin acordat pentru juninci nu avem un număr foarte mare de dosare depuse şi nu pentru că ineresul fermierilor a fost scăzut ci din pricina lipsei animalelor care deţin certificat de origine” ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Astfel, până în prezent în Bihor s-au depus nouă dosare pentru 50 de juninci de rase de lapte, 20 juninci rase de carne şi trei tauri reproducţie rase de carne Aberdeen Angus şi Charolaise.
De sprijinul financiar care are drept scop încurajarea achiziției de animale de rasă pentru fermele de ovine și caprine s-au depus în Bihor 39 de dosare pentru 508 berbeci, valoarea totală a sprijinului fiind de 1.269.964 lei.
Depunere
Cererile se depun la Direcţia pentru Agricultură Bihor. Cuantumul sprijinului financiar este de maximum 5.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de lapte, maximum 6.000 lei/cap junincă din rasă de taurine de carne, maximum 4.500 lei/cap junincă din specia bubaline şi maximum 8.000 lei/cap de taur de reproducţie din rase de carne.
Pentru a putea solicita acest sprijin fermierii trebuie să deţină minimum 3 capete şi maximum 10 capete de vaci / beneficiar identificate şi înregistrate în RNE, în vederea achiziționării de juninci din rase de taurine de lapte sau carne minimum 1 cap şi maximum 10 capete bivoliţe pe beneficiar identificate şi înregistrate în RNE, în vederea achiziţionării de juninci din specia bubaline şi minimum 40 capete de vaci şi/sau viţele şi/sau juninci pe beneficiar, cu excepţia celor din localităţile din zona montană, prevăzute în „Ghid-informativ-MMC-zone-eligibile.xlsx” pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 – 2020, care trebuie să deţină minimum 10 capete de vaci şi/sau viţele şi/sau juninci pe beneficiar, pentru achiziţionarea de tauri de reproducţie din rase specializate de carne
Beneficiarii trebzuie să se oblige prin angajament scris să menţină în exploataţie animalele de reproducţie din rase specializate achiziţionate, pe o perioadă de minimum 3 ani începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat. De asemenea, se obligă prin angajament scris să înscrie în Registrul Genealogic animalele de reproducţie din rase specializate achiziţionate.
Rasele de taurine de carne și de lapte care se pot achiziţiona sunt: juninci rase de carne: Aberdeen Angus, Limousine, Charolaise, Aubrac. Juninci rase de lapte: Bălţată cu Negru Românească, Bălțată Românească, Holstein, Red Holstein, Brună, Jersey, Simmental, Montbeliarde, tauri din rase de carne: Aberdeen Angus, Limousine, Charolaise, Aubrac, Simmental American şi bubaline: Bivol Românesc.
Numărul maxim de juninci din rase de taurine sau juninci din specia bubaline pentru care se acordă ajutor de minimis este de 10 capete/beneficia.
Achiziţia de tauri de reproducţie se realizează respectând proporţia de un taur la 40 de capete vaci şi/sau viţele şi/sau juninci deţinute de beneficiar. Numărul maxim de tauri care poate fi achiziţionat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 200 capete vaci/şi sau/viţele şi/sau juninci.
Valoarea totală a schemei este de 18.150.000 lei şi se asigură integral de la bugetul de stat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!