Este vorba despre fostul director al filialei locale a Băncii Naţionale Române şi actualul şef al Agenţiei Oradea a Cooperativei de Credit, Ioan Degău. Acesta este, totodată, finanţator şi coautor a zece cărţi. Care e reţeta succesului unui om care face parte din istoria Beiuşului, dar şi a Bihorului? „Zilnic, la ora şapte jumătate eram la birou, până târziu. Uneori, eram la servici şi la cinci dimineaţa. Este important să vadă lumea că nu numai subordonaţii trebuie să muncească, ci şi directorul. În anii în care am lucrat la BNR şi la Cooperativa de Credit, am reuşit să fac în aşa fel încât oamenii de aici să creadă în mine şi în ceea ce am transmis. În tot acest timp, nu a existat vreun motiv ca aceste instituţii să fie blamate”, e filozofia de viaţă a bancherului.
Un miliard în cărţi
Ioan Degău este, de departe, cel mai prolific autor de carte privind istoria BNR, a sucursalei din Oradea. În „O bancă şi bancherii ei” sunt curprinşi 90 de ani de activitate ai băncii. Ioan Degău este şi autor al celor mai multe monografii ale localităţilor din Bihor. Monografia „Beiuşul şi lumea lui” , o lucrare monumentală în patru volume, care are peste 4000 de pagini beneficiază de aportul a 20 de specialişti în istorie, geografie, biologie, litere, sociologie, economie, etnografie şi folclor, religie, sub coordonarea lui Ioan Degău şi Nicolae Brânda. „Totuşi, o menţiune specială se impune: faptul că bravii noştri vidicani au o monografie a municipiului şi împrejurimilor lui se datorează – mai mult decât ne place să recunoaştem – domnului Ioan Degău, care este nu numai iniţiatorul, ci şi finanţatorul şi centrul de roire şi greutate al tuturor”, spunea poetul şi scriitorul Miron Blaga cu prilejul lansării cărţii. Pentru contribuţia sa la monografia Beiuşului, Ioan Degău a devenit cetăţean de onoare al oraşului.
Trebuie să rămână ceva
Alături de reputatul poet, critic literar şi publicist Miron Blaga, Ioan Degău a făcut recent un dar minunat comunităţii bihorene, dar şi culturii româneşti – volumul „Cântecul de după cântec”, o lucrare impresionantă, în paginile căreia se regăsesc foşti şi actuali interpreţi ai muzicii populare bihorene. „Am lucrat şapte ani la aceste cărţi. Cheltuielile totale depăşesc un miliard de lei, în care intră şi banii pe care i-am dat colaboratorilor”, relatează autorul. „Oamenii vin, îmi spun că vor să scrie o carte şi că au probleme cu editarea ei. Eu întreb cât costă şi îi ajut cât pot”. „Am mai donat bani unor biserici, unei fundaţii, unor oameni bolnavi. Majoritatea îmi mulţumesc, mă amintesc, întreabă de mine”, spune bancherul. Motivaţia actelor sale de caritate este cât se poate de simplă. Bancherul recunoaşte că mecenatul îi oferă o deosebită satisfacţie sufletescă, pentru că, spune el, „după fiecare om trebuie să rămână ceva”. „Trilogia bancară”, ,,Pagini din istoria Băncii Naţionale a României”, ,,Monografia comunei Bunteşti”, ,,Peştiş – o vatră de istorie, cultură şi civilizaţie românească din Bihor”, sunt alte lucrări de referinţă semnate de Ioan Degău.
Oraşul cu un singur locuitor
Printre mulţimea de oameni pe care Ioan Degău i-a ajutat de-a lungul vieţii sale se numără şi câţiva ziarişti, susţinuţi în ambiţia lor de a deveni scriitori. Ultima carte sponsorizată de acest Mecena orădean, originar din Ţara Beiuşului, este: „Oraşul cu un singur locuitor” semnată de jurnalistul Mircea Stroe. „Romanul lui Mircea Stroe a fost o surpriză totală pentru mine, dar una plăcută. Nu mă aşteptam ca slujitorul mass-media să fie şi un as de litere, şi încă unul atât de interesant de citit!. Mircea Stroe este un prozator interesant, dedulcit la tematici moderne captivante şi de mare actualitate, cochetând cu celebrităţile spirituale ale lumii, pe care le foloseşte ca pretexte şi ca «martori» ai propriului mod de a vedea şi de a înţelege lumea în orgoliosul său roman -Oraşul cu un singur locuitor, scriitură impecabil caligrafiată, de o profunzime mai puţin bănuită la o lectură superficială”, a adăugat sponsorul, la festivitatea de lansare a romanului. La rândul său, Mircea Stroe a ţinut să-i mulţumească acestui Mecena din Ţara Beiuşului care „ a făcut posibilă apariţia acestei cărţi şi a contribuit, cu generozitatea-i caracteristică, la acest proiect literar”.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!