Federaţia Patronilor Bihor împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Bihor şi CNIPMM, au organizat, vineri , la Centrul de Afaceri din Cetatea Oradea, întâlnirea anuală . între reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai mediului bancar. Întâlnirea, mediată de Ioan Micula, preşedintele CCI Bihor, Ioan Lucian, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, şi Constantin Badea, director CCI Bihor, a fost o nouă ocazie de identificare a problemelor pe care cele două zone de activitate: zona bancară şi cea de business trebuie să le depăşească împreună. 45 de oameni de afaceri au participat la discuţiile cu mediul bancar. “Există pe piaţă o grămadă de firme cu proiecte din fonduri europene aprobate, care bat zilnic drumurile pe la bănci şi nu pot porni investiţiile pentru că nu li se acordă împrumuturi pe motiv că sunt companii start up. Eu, de exemplu, reprezint o firmă cu trei proiecte europene câştigate şi suntem legaţi de mâini şi de picioare. Ar trebui făcut ceva pentru ca banii respectivi să rămână aici”, afirma unul dintre participanţii la discuţii, membru al FPB. Preşedintele Camerei de Comerţ , Ioan Micula a fost cel mai incisiv şi mai vocal participant la discuţii, el a ridicat probleme legate de dobânziler foarte mari la credite, şi-a exprimat indoieli în ceea ce priveşte acordarea unor credite cu garanţii care să acopere 80% din valoarea creditului. „În toate ţările europene, statul e un partener al agentului economic, la noi nu se poate spune acelaşi lucru. Ce se întâmplă în România azi e un furtişag la adresa agenţilor economici. Cu dobândă de 10% nu ai cum să rezişti. Nici într-o ţară europeană nu se întâmplă aşa ceva. Agentul economic nu are o rată a profitului atât de mare ca să dea atâţia bani la bănci, de aceea mor pe capete. Când Banca Europeană a redus dobânzile, trebuia să resimţim şi noi. Dobânda de referinţă în România este de opt ori mai mare decât în Uniunea Europeană”, a precizat preşedintele CCI Bihor, Ioan Micula. Contraargumentele mediului bancar a fost că nivelul dobânzilor practicate se reflectă în dobânda de referinţă naţională, iar sucursalele locale nu pot să nu respecte „canoanele” impune de băncile-mamă.”Problema cu care se confruntă toate băncile este de preţ, rata insolvenţei este supremă, numărul băncilor este mare, iar valoarea proprietăţilor imobiliare scade de la o zi la alta. Nu e vina noastră că se întâmplă acest lucru şi de aceea ajungem să fim catalogaţi ca nişte agenţi imobiliari”, declara Lucia Pojoca, directorul Băncii Transilvania, şeful de instituţie bancară care a dat răspunsuri sincere patronilor.
La finalul discuţiilor, participanţii au susţinut că pentru a avea o finalitate problemele dezbătute trebuie să ajungă şi la cunoştinţa autorităţilor. “Trebuie să facem front comun, să întocmim o adresă pe care s-o înaintăm Guvernatorului BNR şi Ministerului de Finanţe, prin intermediul căreia să le cerem să ia măsuri pentru a reduce evaziunea, doar aşa am putea avea altfel de indicatori economici. Pierdem sume enorme de bani din cauza asta. Iar principalii perdanţi ai pieţei negre sunt băncile, alături de agenţii economici cinstiţi”, a concluzionat Ioan Lucian, preşedintele FPB.
PIC-ul, centru expoziţional
Patronatele au şi stabilit o punte de legătură cu administraţia locală. Chiar la sfârşitul săptămânii trecute, viceprimarul Mircea Mălan, la iniţiativa sa s-a aflat faţă în faţă cu reprezentanţii Federaţiei Patronilor şi ai Camerei de Comerţ. Reprezentanţii mediului de afaceri au ridicat problema licitaţiilor câştigate de „abonaţi ”, necesitatea găsirii unui format, în caietele de sarcini, prin care să fie stimulat subantrprenoriatul cu firme locale, dezvoltarea în Eurobusiness Park a unor zone pentru firme care să aibă acces şi la suprafeţe de 1000 de mp, dezvoltarea de zone bancare şi de servicii în parcul industrial, ideea transformarii fostului centru comerial PIC în zonă de târguri şi expoziţii. „Am avut în domnul viceprimar Mălan un partener foarte deschis, un om dispus la cooperare, care îţi doreşte să implice mediului de afaceri în rezolvarea unor probleme conjucturale.Una peste alta, întâlnirea a fost pragmatică, şi centrată pe chestiuni punctuale. Am decis că pasul următor, spre Primărie de unde am primit asigurări de colaborare necondiţionată, trebuie să-l facă mediul de afaceri ”, spune Uoan Lucian , preşedintele FPB. Pe lânga strategia prezentată, viceprimarul Mircea Mălan a explicat care sunt proiectele pentru oraş, în prim-plan aflându-se refacerea Podului Ferdinand. .
Citiți principiile noastre de moderare aici!