Licitaţiile pentru fonduri vor porni de la tarife cuprinse între 12,5 euro, pentru o suprafaţă de 13.039 mp din Vadu Veja, Neamţ, şi 3.819 euro, pentru Balc, care se întinde pe o suprafaţă de 1.157 hectare. Inspectorul Călin Iuhas din cadrul Direcţiei de Control Cinegetic al ITRSV Bihor spune că redevenţa se calculează în funcţie de punctele de recoltă nu de suprafaţa fondului cinegetic. „Sunt fonduri cu potenţial mai bun, de exemplu la Cluj.
Dar acolo cotele de recoltare sunt mai mici. Dacă au cerut să împuşte numai zece mistreţi, vor împuşca numai zece. Valoarea la care se va adjudeca fondul de la Balc poate ajunge la sume foarte mari dacă cei care ofertează doresc acel tablou. Cel care îşi adjudecă fondul gestionează numai vânatul, nu şi terenul oamenilor sau pădurile. Şi atunci când a câştigat Ion Ţiriac, licitaţia a pornit de la 10 milioane şi au fost 81 de trepte de licitaţie. Aşa că şi acum se poate ajuge la sume astronomice”, spune inspectorul Călin Iuhas.
Ion Ţiriac a încheiat în 2005 un contract cu Regia Naţională a Pădurilor pentru o perioadă de 10 ani pentru complexul de vânătoare de la Balc. Ţiriac plătea pentru fond o taxă de 20.000 de euro pe an, dar aceasta a fost majorată la nu mai puţin de 300.000 de euro/an. Ceea ce l-a determinat pe Ţiriac să renunţe. Autorităţile din Balc nu exclud însă posibilitatea ca omul de afacere să liciteze din nou.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!