După sistarea transporturilor de balast care puneau în pericol circulaţia pe drumul DC 44 Ineu – Oşorhei, inspecţiile comisarilor Gărzii de Mediu s-au extins fiind verificat modul de respectare a legislaţiei de mediu cu privire la expoatarea balastului din locaţia de unde proveneau transporturile. Cu ocazia verificării balastierei mai sus amintite s-a constatat faptul că societatea nu deţine Acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului pentru desfăşurarea acestei activităţi în locaţia verificată , cu o suprafaţă de circa 5000 mp.
[eadvert]
Pe lângă amenda în valoare de 80.000 lei cu care a fost sancționată comisarii de mediu au dispus și sistarea activităţii societății până la intrarea în legalitate.
Sub lupa comisarilor de mediu au intrat însă și alte balastiere din județ. „În perioada imediat următoare au fost declanşate controale pentru verificarea unui numar de cel puţin 65 balastiere care funcţionează în judeţul Bihor”, ne-au transmis reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor.
Radarul Balastierelor, aproape de finalizare
În foarte scurt timp, România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și transportului de agregate minerale.
Echipa de dezvoltare a prezentat miercuri, 7 octombrie, ministului Costel Alexe, directorului general al Administrației Naționale Apele Române, Ervin Molnar și specialiștilor din minister și ANAR, versiunea finală a sistemului informatic. Aplicația urmează să intre în faza de testare.
Fiecare român va putea contribui la stoparea exploatărilor ilegale de agregate minerale. Odată cu implementarea noului sistem, oricine va putea verifica, după numărul de înmatriculare, dacă un astfel de transport deține aviz legal.
Cei care exploatează ilegal balast din albiile râurilor produc pagube iremediabile atât ecosistemelor acvatice cât și lucrărilor hidrotehnice sau infrastructurii rutiere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!