Pentru a evita cazurile de înec în acest sezon estival, salvatorii bihoreni oferă sfaturi tinerilor, adulţilor, părinţilor, pe care îi roagă să respecte măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative specifice acestei perioade.
Astfel, pompierii recomandă bihorenilor să se scalde doar în locuri special amenajate pentru înot respectând avertizările privind interzicerea scăldatului. Bihorenii sunt sfătuiţi să nu se aventurezedupă ce au consumat alcool, nici seara târziu sau pe timp de noapte.
Nu e bine nici să intri în apa rece înfierbântat de soare, nici să se sară de pe platforme, poduri sau alte construcţii, fiindcă aceste acte de teribilism pot avea consecinţe grave.
Copiii nu trebuie sub nicio formă lăsaţi nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici (nici măcar în cadă). Copiii sunt imprevizibili şi de aceea părinţii sunt rugaţi insistent de către pompieri să îi urmărească atunci când sunt în apă, chiar dacă ştiu înota.
Salvatorii atenţionează asupra echipamentelor speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.), despre care spun că nu sunt în totalitate eficiente. Din acest motiv, chiar dacă minorii le folosesc, tot trebuie supravegheaţi de un adult.
Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor, sugerează pompierii care recomandă purtarea vestelor de salvare de către copii.
Tinerilor este bine să li se explice pe înţelesul lor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate: râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante ori în locurile în care s-au produs anterior incidente. Astfel de locuri periculoase din Bihor sunt barajul de la Tileagd, canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, respectiv Lacul Sântion. Dacă totuşi tinerii ies la scăldat cu prietenii, părinţii sunt sfătuiţi să stabilească cu copiii lor (de comun acord), o periodicitate şi o modalitate de contact.
Şi acest fapt pentru că intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi. Semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!