Vacanțele de Paşte sunt mai scumpe anul acesta, dar hotelierii și proprietarii de pensiuni nu cred că vor rămâne cu locuri libere. Mulți au compensat tarifele mai mari cu surprize pentru turişti şi cu mâncare de calitate. În Bihor, în topul preferențelor pentru vacanţe de Paşte, sunt Băile Felix.
„Pentru sărbătorile pascale Complex President Băile Felix Corp President SPA vine cu un pachet special: cazare 4 nopți, pensiune completă în sistem bufet suedez, prânz tradițional de Paști cu băuturi alcoolice incluse, acces la piscinele și Centrul SPA al hotelui President SPA, acces gratuit la Aqua Park President cu piscine interioare și exterioare cu apă termală. Turiștii vor avea parte și de activități speciale: aqua zumba, spuma party dar și activități pentru copii printre care și vânătoarea de ouă. Faptul că în zonă este şi bisericuță de lemn unde turiştii pot participa la slujba de Înviere cântărește destul de mult în alegerea acestora.
„În funcție de tipul camerei un astfel de sejur este cuprins între 2.200-2.400 de lei/persoană. Faţă de anul trecut preţurile au crescut cu 12%. Este mai mult o ajustare a preţurilor. Ştim cu toții cât au crescut preţurile la alimente şi la energie. Noi am încercat să găsim metode pentru a fi competitivi şi a nu lucra în pierdere. O măsură luată în acest sens este construirea unui parc fotovoltaic cu injecție în rețeaua proprie”, ne-a spus directorul Dumitru Fechete.
Pachetele de cazare pentru Paște au fost vândute integral, iar în prezent firma are în piață ultimele rezervări pentru 1 Mai – și acestea fiind vândute în proporție de 95%.
Conform acestuia circa jumătate dintre clienți revin an de an. „Am reușit să ne fidelizăm clienţii. De exemplu avem un grup din Bucureşti care de zece ani revine de Paşte. Am câștigat şi o nişă de turiști noi. Pandemia a adus şi lucruri pozitive. După pandemie, nemaiputând pleca din ţară oamenii, unii care ne-au mărturisit că nu şi-au mai petrecut vacanţele de foarte mulţi de ani în ţară, au căutat oferte la noi. Având preconcepţia că la noi în ţară totul este prost şi scump, acum au descoperit România”, a punctat directorul complexului President.
Interesați de „last minute”
Tour operatorii nu sunt însă extrem de încântați de procentul de vânzare. S-a vândut mai puţin decât în anii trecuţi. În ţară, cel puţin, nu prea au vândut deoarece turiştii preferă să apeleze direct la prestatorii de servicii sau să cumpere on-line de la aceştia.
„În topul preferinţelor rămâne staţiunea Băile Felix. Valea Prahovei şi Băile Herculane au fost de asemenea solicitate. Am constatat că cerere este destul de mare pentru afară. Preţurile de la noi sunt ca şi afară, şi deşi serviciile din ţară sunt la nivelul celor de peste hotare, am constatat că sunt preferate vacanţele peste hotare chiar şi Paşte. Cu toate că pe aeroportul Oradea nu prea sunt curse charter în această perioadă, turiștii plecă de la Cluj sau din Ungaria”, ne-a spus Mariana Negru, manager la agenţia de turism Oasis.
Amatorii de vacanţe în străinătate au ales să petreacă Paştele în destinaţii din Grecia. Conform acesteia, foarte cerută în această perioadă a fost Paralia – Grecia, care la preţul de 229 euro, transport cu autocarul, avea excursiile incluse în preţ. O ofertă foarte bună, care s-a vândut bine, a fost Istambul- 4 nopţi transport cu autocarul la preţul de doar 195 de euro/persoană. Cu plecare de pe aeroportul Cluj au fost pachete pentru Londra, Cehia şi Egipt.
„Iran începe să fie foarte solicitat. De asemenea, în această perioadă turiştii solicită mult şi Israel şi Iordania”, a precizat Marian Negru.
Cu toate acestea oamenii nu au ieşit cu banii aşa cum se așteptau tour-operatorii, iar acum deja aceștia vin cu tot felul de reduceri.
În stil tradițional
Pensiunile din Bihor schimbă şi ele tarifele anul acesta. De Paşte, pentru o cameră dublă, turiştii plătesc, în medie 1.500 de lei pentru patru nopți de cazare. În preţ intră însă multe atracții.
Pensiunea Poarta Arieşului, situată la ieşirea din Arieşeni spre Bihor are de Paşte un pachet special : 3 zile şi 3 nopţi la preţul de 700 de lei/pers/sejur. În acest preţ este inclus: mic dejun, cina, gustare după Înviere, masa de Paşti şi cazarea.
Undeva în Munții Apuseni, ascunsă într-o oază de natură, pensiunea Muma Codrului din Coleşti-Vaşcău este tot mai căutată de cei care preferă un Paşte tradițional.
„Vei fi întâmpinat cu un peisaj mirific. Străduțele înguste îți vor oferi un farmec și un traseu interesant prin satele și localitățile înconjurătoare. Când ajungi la Colești, după ce te cobori din mașină, primul lucru care-ți vine în gând îi: hmmm , ce liniște! Stăm de povești oleacă, să ne cunoaștem, și-apoi servim prânzul. Împreună, pregătim cele necesare să vopsim ouăle tradițional, cu frunzulițe faine și ciorap, după care le băgăm in coji de ceapă.
Nu cred că ai mai experimentat vreodată trasul cu tunul cu carbid, cu oameni strânși în jurul unui foc mare. La noi în sat se face pentru alungarea spiritelor rele, și e o tradiție. Așa că vei avea o experință faină! Împreună cu tanti Florica din sat, pregătim pâine, cozonaci și plăcinte. Până se coc servim prânzul și după aceea facem o plimbare prin împrejurimi. Ne întoarcem la restaurant, servim cina și mergem la slujba de înviere, la bisericuța noastră.
Duminică, planul este să mergem la o mănăstire foarte frumoasă din apropriere, Mănăstirea Izbuc. La prânz vom avea o masă festivă așa cum se cuvine, iar pe seară, ieșim afară la socializare, în jurul focului și dăm și cu niște cărniță pe grătar. Luni, după micul dejun ne luăm la revedere. Mâncarea este doar din ingrediente locale”, ne-a spus George Hoţopan, proprietarul pensiunii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!