Minorul din Ferice (Bunteşti), operat joia trecută pentru a i se scoate o bucată de lemn intrată în cutia craniană, a fost transferat de la secţia de reanimare la secţia de neurochirurgie a Spitalului Judetean Oradea.
Băiatul se simte mai bine, mănâncă şi se pare că supărarea lui apare doar atunci când mama pleacă de lângă el pentru a vedea şi de ceilalţi frăţiori ai lui şi atunci când vin “oamenii în alb” la el să îl panseze.
Tatăl micuţului ne-a spus că nu a fost acasă când s-a întâmplat nenorocirea şi că, de fapt, Adi se juca cu alţi copii în curte, au urcat în pod şi a căzut în gol, printre lemne, o scândură înfingându-i-se în cap.
Noroc
Norocul micuţului a fost se pare că nimeni nu s-a încumetat să scoată scândura din cap. În acest fel, avea luni neurochirurgul Dumitru Mohan să explice, obiectul contondent a acţionat ca un tampon şi a oprit sângerarea ce ar fi putut să îi fie fatală micului pacient. Micuţul intrase în comă când a ajuns la Spitalul Judeţean. Capul îi era perforat în trei locuri, dar din fericire, lemnul îi pătrunse în cap pe partea laterală şi creierul nu i-a fost străpuns ci doar comprimat, fiindcă în cazul unei leziuni pe mijloc, creierul i s-ar fi perforat, opinează neurochirurgul.
Mai riscant
Dr. Mohan a explicat că intervenţia la copilul în cauză a fost delicată, la fel ca altele întâlnite în cariera lui, la copii. Neurochirurgul a explicat că intervenţiile neurochirurgicale la copii sunt mai riscante şi mai delicate din cauza hemoragiilor ce pot apărea. Astfel, un adult poate să nu sufere complicaţii după o sângerare mai puternică, dar în schimb la copii poate însemna fatalul. Din acest motiv, a subliniat specialistul, diferenţa la intervenţiile operatorii la copii şi adulţi constă în rapiditate. Doctorul ne-a spus că nu are emoţii mari când trebuie să opereze copii, dar se pregăteşte să lucreze mult mai repede şi în acelaşi timp la fel de precis tocmai pentru a reduce riscul apariţiei vreunei hemoragii.
Joi pleacă
Tatăl micului pacient ne-a spus că Adi e un copil cuminte şi că nu îşi imaginează cum s-a întâmplat. Luni dimineaţă, dr. Mohan a liniştit părintele că micul pacient e bine şi, dacă nu apar complicaţii, joi, 2 septembrie, ar putea fi externat.
Scândura cu belea a fost deja inscripţionată pe porţiunea care a intrat în capul micuţului şi are deja un loc în colecţia de “amintiri” a expertului în neurochirurgie, care a avut mai multe cazuri înfiorător de grele: copil cu capul zdrobit de piatră, tumori mari etc. Fiecare caz îi aduce medicului aminte de experienţe diferite, soldate cu reuşite şi învăţăminte pentru el şi pentru cei care se încumetă să îmbrăţişeze această meserie salvatoare de vieţi, dar extrem de riscantă.
O.Ş.
E mai bine, dar starea e inca critica
Au scos 6 cm de lemn din capul unui copil
Citiți principiile noastre de moderare aici!