O nouă dramă în Ştrandul Ioşia. La cinci ani de la tragedia petrecută în Ştrandul Ioşia, când, pe 4 iunie 2011, fetiţa de 7 ani Elisabeth Haidău se îneca, absorbită fiind de canalul de evacuare a unui bazin, iată că acum un băiat în vârstă de 14 ani, Moldovanyi Krisztian, s-a ales cu arsuri pe picior, până la gleznă, după ce s-a afundat într-o apă aproape clocotită!
Marţi, 12 iulie, la orele amiezii Moldovanyi Krisztian (14 ani), proaspăt absolvent de gimnaziu la Liceul Aurel Lazăr, se afla în Ştrandul Ioşia, împreună cu rudele sale. La un moment dat, Krisztian a părăsit trotuarul dintre bazine şi a păşit pe pământul acoperit pe alocuri cu iarbă, destinat celor ce vor să stea la plajă. „Krisztian s-a împiedicat şi s-a rupt pământul sub el. Un pământ cu iarbă. Putea să se pună oricine acolo, la plajă. Te pui acolo şi copilul dispare. Când a mers să scoată papucii din apă, apa clocotea. Nu exista niciun indicator de avertizare”, relatează verişoara băiatului, Renata Rakosi. Un ghinion teribil a făcut ca băiatul să păşească unde nu trebuie şi, chit că pământul părea uscat iar locul nu era semnalizat în niciun fel, piciorul i s-a afundat instantaneu până la gleznă, în apă de peste 80 de grade Celsius! SMURD l-a transportat pe băiat la spital, unde a fost spitalizat, fiind externat vineri, după ce suferise arsuri de gradul I şi II, la piciorul drept, până la gleznă.
Ulterior accidentului, responsabilii din ştrand reparaseră conducta şi izolaseră locul. Prea târziu, însă, pentru familia lui Krisztian.
Un „caz nefericit”
„Este vorba despre un caz nefericit – o ţeavă îngropată în pămant care s-a spart. A fost un viciu ascuns. Băiatul a băgat piciorul unde era spartă ţeava de alimentare cu apă caldă geotermală a bazinelor. Apa are 85-95% de grade. Defecţiunea nu s-a văzut la suprafaţă, iar băiatul a călcat pe partea aceea şi a intrat cu piciorul în apa caldă. Pentru că defecţiunea nu se vedea, terenul fiind uscat la suprafaţă, nu aveam ce semnaliza. Conductele trec pe la capetele bazinelor, iar riscul unui asemenea accident cred că era 1 la 1.000”, susţine Eugen Onciu, administratorul ştrandului, care susţine că nu a fost la faţa locului atunci când s-a produs accidentul. Colegul său, Nicolae Paşcalău, era responsabil de ştrand, în ziua respectivă.
„Taci şi rabdă!”
Sosită în redacţia JB&BIHON extrem de intrigată, studenta la Medicină în anul III, Renata Rakosi este revoltată şi de comportamentul asistentei medicale din ştrand, Secară Lăcrămioara, cea care i-a acordat primul ajutor copilului. „Asistenta medicală din ştrand a urlat la copil. I-a zis: „Taci şi rabdă, că am făcut tot ce se poate”. I-a acordat îngrijiri medicale pe rană sângerândă cu mâna goală, după ce înainte adunase mizerii de pe jos şi pusese mâna şi pe piciorul unei doamne ce fusese înţepată de o insectă”, ne transmite mama băiatului, Moldovanyi Monika. Aceasta nu le găseşte scuze celor ce administrează Ştrandul Ioşia, din partea Administraţiei Domeniului Public. „Bănuiesc că cineva ar trebui să ştie şi să supravegheze conductele. Cu aşa ceva se ocupă”, susţine mama Moldovanyi. Externat din spital, copilul e la pat, la domiciliu. „Rana îl ustură, nu poate călca pe picior. În această vacanţă de vară cred că va fi închis în casă. M-a sunat dl. administrator de la ştrand şi şi-a exprimat intenţia de a-l vizita pe băiat. Urmează să mergem la medicul legist, însă este mai greu de dus, deoarece nu poate călca pe picior. Nici nu vrem să i se infecteze rana”, ne relatează mama, care nu ştie acum cum va face să-l înscrie pe băiat la liceu, deoarece acesta este imobilizat la pat. Mama lui Krisztian spune că a contactat deja un avocat, pentru a vedea ce măsuri legale pot întreprinde împotriva celor vinovaţi din cadrul Aministraţiei Domeniului Public. „Asistenta medicală zice, la rându-i, că aparţinătorii băiatului au vorbit foarte urât cu ea. Dacă eram eu aici, poate că se aplana conflictul iscat. Nu ştiu cum s-a procedat sanitar”, declară administratorul Onciu.
O coincidenţă stranie
Mama băiatului, Monika Moldovanyi îşi aduce şi acum aminte cum băiatul său a crezut iniţial că îşi va pierde piciorul, când şi l-a privit aşa, ars sau chiar va muri! O coincidenţă stranie face ca în familia Moldovanyi, accidentele de acest tip să aibă un istoric nefast. Monika Moldovanyi ne relatează cum şi-a pierdut tatăl, ars fiind, atunci când ea avea vârsta de doar şapte ani. „Luase foc maşina unui vecin şi tata a intrat să-l salveze. Prima dată a reuşit să-şi stingă hainele ce luaseră foc. A doua oară nu a mai reuşit. A murit ars şi el, şi vecinul”, ne transmite Monika Moldovanyi, încă şocată de ce a păţit băiatul ce nu a mai apucat să-şi cunoască bunicul…
ADP: „Este regretabil”
Purtătorul de cuvânt al ADP Oradea, Florin Alexandru vorbeşte în numele societăţii subordonate Primăriei Oradea: „Este un traseu pe care vin conductele de apă. Din păcate, s-a găurit conducta şi a ieşit apa fierbinte. Temperatura apei fiind de 80 de grade, a „mâncat” pământul şi, regretabil, un vizitator, un băiat a călcat exact în pământul deja înmuiat de apa fierbinte, suferind o arsură de gradul II, din informaţiile date de asistenta de serviciu”. Întrebat dacă ADP va lua măsuri împotriva asistentei medicale din ştrand, la reclamaţiile familiei victimei, Alexandru afirmă următoarele: „Am vorbit cu asistenta despre toate aceste lucruri, am vorbit şi cu doamna Rakosi, iar lucrurile nu stau chiar aşa. Dânsa, asistenta medicală, spune că a procedat exact aşa cum trebuie. Într-adevăr, recunoaşte că s-a ridicat vocea, dar totul a fost în cadrul precipitat de acţiona, de a-l bandaja pe copil. Cazul este în discuţie la conducere şi trebuie întrebaţi responsabilii de servici, de la faţa locului. Nu avem cunoştinţă că ar intenţiona să intenteze o acţiune în judecată. Este o situaţie regretabilă, vom contacta familia să vedem exact despre ce e vorba. Situaţia este în cercetare la noi”, a transmis Florin Alexandru. Directorul general al ADP, Liviu Andrica, nu a putut fi contactat.
Condamnări în cazul fetiţei înecate
În 2011, Elisabeth Haidău murea înecată din Ştrandul Ioşia, absorbită fiind în canalul de evacuare a apei din bazin, după ce angajaţii ştrandului administrat de municipalitate prin ADP lăsaseră fără grilaj gura de evacuare a bazinului, în timpul manevrelor de golire. Judecătoria Oradea i-a condamnat în primă instanţă la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe directorul general al ADP, Liviu Andrica, directorul tehnic Bimbo Szuhai Tibor, administratorul de atunci al Ştrandului Ioşia, Gheorghe Sime, adjunctul său, Florentin Avram, respectiv lăcătuşul Sorin Floruţ. De asemenea, instanţa stabilea atunci că ADP Oradea, împreună cu angajaţii ştrandului urmau să plătească în solidar 230.000 de euro daune către familia Haidău. Lui Andrica şi Bimbo li s-a imputat atunci faptul că nu au impus în ştrand un regulament de prevenţie. Ulterior, Curtea de Apel Oradea i-a achitat pe directorii ADP Liviu Andrica şi Bimbo Szuhai Tibor, după ce aceştia intentaseră apel, susţinându-şi nevinovăţia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!