24 de romi. Şase comune aparţinând de patru judeţe. 24 locuri de muncă pe o durată minimă de 24 de luni. Acestea sunt câteva din datele proiectului: „Bachtalo, încredere, muncă. Dezvoltarea economiei sociale în mediul rural: o şansă pentru comunităţile rome”, proiect implementat de Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR). „Nu credem că romii sunt «leneşi din naştere». Credem că soluţia este aceea de a le oferi sprijin în obţinerea şi menţinerea locului de muncă”. Cuvintele de mai sus au fost extrase din pliantul de prezentare a proiectului a cărui valoare este de circa 3,7 milioane de lei, din care 98% cofinanţare din Fondul Social European, prin POSDRU 2007 – 2013.
Conferinţa de lansare a proiectului a avut loc, joi, 22 ianuarie 2015, la Hotel Ramada din Oradea. Au fost prezenţi reprezentanţi ai asociaţiilor de romi, ai administraţiilor locale, ai firmelor de pe piaţa muncii unde predomină mâna de lucru de etnie romă şi romi angajaţi în cele şase întreprinderi sociale nou create.
Obiectiv
„Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea economiei sociale ca model de dezvoltare locală durabilă și inclusivă în șase comune din județele Bihor, Covasna, Harghita și Sălaj, în vederea incluziunii sociale și creșterii șanselor de integrare și menținere pe piața muncii a persoanelor de etnie romă”, ne-a declarat Nagy Gábor, manager de proiect, preşedintele APPAR.
Grupul țintă al proiectului este format din 180 de persoane de etnie romă din mediul rural, dintre care 90 femei, câte 30 de persoane din comunele Diosig, Lugașu de Jos, Crasna, Vâlcele, Bățani și Atid. În cadrul proiectului vor fi realizate următoarele activități: suport pentru muncă prin furnizarea serviciilor de ocupare; înființarea structurilor economiei sociale; activități de ocupare și servicii de integrare la locul de muncă; dezvoltarea structurilor economiei sociale şi evenimente de informare și promovare privind economia socială.
Concret, patru romi din fiecare comună vor fi angajaţi cu contract de muncă pe o perioadă de doi ani. Salariile brute pe care le vor primi cei 24 de romi sunt de 2.000 de lei, aceştia urmând să rămână în mână cu circa 1.000 de lei după reţinerea contribuţiilor. În primele nouă luni salariile vor fi plătite cu bani de la Uniunea Europeană, urmând ca perioada următoare salariile să fie plătite de administraţiile locale prin cele şase întreprinderi sociale înfiinţate şi implicate în proiect. „Mă bucur că mi-am găsit de lucru, pentru că la noi în comună nu prea este. Am şapte copii care trebuie întreţinuţi. Am mai lucrat, nu îmi este frică de lucru”, ne-a spus Maria Bana, una dintre beneficiarele proiectului.
Tot ca rezultate ale proiectului se anticipează că 180 de persoane vor beneficia de servicii de informare, consiliere și orientare profesională, dintre care 24 vor beneficia de un loc de muncă în cadrul noilor întreprinderi sociale și 156 vor beneficia de servicii de mediere pe piața muncii.
Tot în cadrul proiectului vor fi create şase evenimente de informare și promovare privind economia socială în şase comune din regiunile Centru și Nord-Vest, altele decât comunele implicate în proiect. Vor mai fi editate şase video pentru prezentarea întreprinderilor sociale și 24 clipuri video portrete, care prezintă evoluția persoanelor dezavantajate angajate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!