[eadvert]
În concertul săptămânal al Filarmonicii de Stat Oradea, care va începe ca de obicei de la ora 19:00, sunt invitaţi violoniştii Vlad Răceu şi Nagy Kálmán. Programul va cuprinde două lucrări de Mozart şi o lucrare de Bach.
Prima compoziţie a lui Wolfgang Amadeus Mozart care va fi interpretată este Divertismentul în Si bemol major, K. 137, compus în 1772 pentru două viori, violă şi violoncel. Va urma apoi Dublu concert pentru două viori, în re minor de Johann Sebastian Bach. Este un concert de vioară al epocii barocului târziu, pe care Johann Sebastian Bach l-a compus în 1730. Este una dintre cele mai de succes lucrări ale compozitorului. Concertul a fost compus ca parte a unei serii de concerte pe care le-a condus în calitate de director al Collegium Musicum din Leipzig.
Programul se va încheia cu Simfonia nr. 41 „Jupiterˮ în Do major, K. 551 de Mozart. Wolfgang Amadeus Mozart și-a încheiat Simfonia nr. 41 la 10 august 1788. Cea mai lungă și ultimă simfonie pe care a compus-o, este considerată de mulți critici drept una dintre cele mai mari simfonii din muzica clasică. Simfonia nr. 41 este ultima dintr-un set de trei pe care Mozart le-a compus în succesiune rapidă în vara anului 1788. Nr. 39 a fost finalizată la 26 iunie și nr. 40 la 25 iulie. Nikolaus Harnoncourt susține că Mozart a compus cele trei simfonii ca o operă unificată, indicând, printre altele faptul că Simfonia nr. 41, ca lucrare finală, nu are nicio introducere (spre deosebire de nr. 39), dar are un final mare. Nu se știe dacă Simfonia nr. 41 a fost interpretată vreodată în timpul vieții compozitorului.
Potrivit lui Franz Mozart, fiul mai mic al lui Wolfgang, simfoniei i s-a dat numele de Jupiter de către impresarul Johann Peter Salomon, care se stabilise la Londra în jurul anului 1781. Numele a fost atribuit și lui Johann Baptist Cramer, un editor de muzică englez. Se pare că din primele acorduri Simfonia nr. 41 a lui Mozart i-a amintit lui Cramer de Jupiter și de fulgerele sale.
Violonistul Vlad Răceu are peste cinci sute de recitaluri și concerte în palmares, fiind considerat unul dintre cei mai apreciați violoniști ai generației sale. Interpretările sale se remarcă prin tehnică desăvârșită și timbralitate apropiată intonației vocii umane.
Vlad a început studiul viorii la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea tatălui său, iar la 8 ani a debutat alături de Orchestra Filarmonicii din Satu Mare. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A îmbrățișat cariera didactică, în prezent fiind lector universitar la catedra de vioară din cadrul aceleiași instituții și susține cu regularitate cursuri de măiestrie în diferite oraşe din ţară. În paralel a deținut și funcția de concert maestru al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca.
Invitat permanent în festivaluri naționale și internaționale, Vlad Răceu concertează frecvent ca solist, dar și ca membru în numeroase ansambluri camerale. Un pasionat al muzicii de cameră, Vlad este membru fondator al „Transylvanian Piano Trio”. Este solist concertist al Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare începând cu anul 2019.
Din 2013 Nagy Kálmán deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea. Din 2015 este membru fondator, concert-maestru și conducător artistic al orchestrei de cameră Camerata Michael Haydn. Ca solist a mai concertat în Ungaria, SUA și Japonia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!