Pentru elevii liceelor cu profil real, probele scrise vor fi limba română, matematică şi o probă transdisciplinară “care va face o trecere prin toate materiile de ştiinţe naturale”, după cum a precizat, luni, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. “Am introdus o separare între elementul principal, matematica, şi o probă transdisciplinară”, a mai spus demnitarul.
În cazul elevilor de la profilul uman, probele scrise vor fi limba română, istorie sau geografie şi o probă transdisciplinară domeniul ştiinţelor socio-umane.
Elevii care au învăţat în altă limbă decât româna vor mai da o probă scrisă de limbă maternă.
Cele patru probe orale vor fi limba română, competenţe digitale şi două de limbi străine.
În forma iniţială, proiectul Legii educatiei prevedea că bacalaureatul va avea două probe scrise trans-disciplinare, una care va testa elevilor partea de comunicare în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională şi una în funcţie de profilul liceului.
“În dezbaterea publică a reieşit ideea că bacalaureatul, în sistemul pe care noi l-am propus, era unul poate prea uşor şi de aceea am adus mai multă substanţă bacalaureatului prin introducerea unei a treia probe (scrise – n.r.) în examenul de bacalaureat“, a explicat Funeriu.
Guvernul a aprobat luni proiectul Legii educaţiei, acesta urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere.
La începutul şedinţei de luni, premierul Emil Boc a declarat că Legea educației trebuie să fie adoptată de Parlament până la finele lunii iunie, astfel încât să intre în vigoare începând cu acest an.
Guvernul a discutat în primă lectură proiectul Legii Educaţiei în şedinţa din 17 martie, după care documentul a fost supus dezbaterii publice trei săptămâni. După aprobarea în Guvern, proiectul va fi trimis spre dezbatere Parlamentului.
Curtea Constituţională a decis, în noiembrie 2009, în urma unei sesizări a Partidului Naţional Liberal, că proiectul Legii Educaţiei, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în luna septembrie a anului trecut, contravine Constituţiei. La finele lunii ianuarie 2010, premierul Emil Boc a anunţat că Executivul va trimite în Parlament noua formă a Legii Educaţiei până la finele lunii martie, dar termenul nu a fost respectat.
Guvernul a aprobat Legea educaţiei
sursa NewsIn
Citiți principiile noastre de moderare aici!