Un elev prins cu telefon și căști bluetooth, obiecte interzise în sala de examen, a fost eliminat de la prima probă a examenului de Bacalaureat. Tânărul a susținut examenul la Centrul de Examen de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș.
„Elevul a avut asupra sa dispozitive de comunicare cu exteriorul și a fost eliminat din examen”, a declarat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Potrivit metodologiei de desfășurare a examenului, elevul eliminat nu va mai putea susține celelalte probe scrise ale Bacalaureatului decât în sesiunea de toamnă de anul viitor.
Cazuri speciale
În Bihor au existat și șapte cazuri speciale, elevii susținând examenul în condiții speciale. Astfel, la centrul de examinare „Onisifor Ghibu”, un absolvent cu probleme locomotorii a solicitat susținerea probei într-o sală de la parterul clădirii, iar un altul a solicitat susținerea lucrării, prin dictare, ajutat fiind de un profesor asistent de altă specialitate. O altă solicitare prin dictare a fost și la centrul de la „Mihai Viteazul”.
Totodată, la Colegiul Național „Iosif Vulcan” o tânără cu probleme de auz a avut nevoie de un interpret mimico-gestual. Tânăra a primit o mărire cu o oră și jumătate a timpului alocat examenului. Cu aceeași situație s-au confruntat și au soluționat-o membrii comisiei de la Colegiul „Teodor Neș” din Salonta, unde a fost mărit timpul cu o oră și jumătate, precum și dictarea de către un profesor asistent. O altă tânără din centrul de la Colegiul „Iosif Vulcan”, bolnavă de varicelă, a susținut examenul într-o sală pentru contagioși, fiind supravegheată de doi profesori.
De asemenea, un elev din Popești, imobilizat la pat, a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Bihor susținerea examenului acasă.
„Doi profesori de la centrul de examinare «Octavian Goga» Marghita s-au deplasat la domiciului absoventului cu subiectele sigilate în plic. Aici, înainte de începerea examenului, a fost instalată o cameră de supraveghere video”, a mai arătat Claudiu Damian.
La prima probă a examenului de maturitate (Limba și literatura română) au participat 3.625 de elevi (deși înscriși au fost 3849).
Barbu, Eminescu, Arghezi și Blaga, subiecte la BAC
Subiectele au fost diferite, în funcție de profilul liceului absolvit – real sau uman.
Astfel, absolvenții de liceu de la profilul real au avut de scris un eseu în care să prezinte, la alegere, un text liric aparținând lui Tudor Arghezi sau Mihai Eminescu, iar cei de la profilul uman au avut de scris un eseu în care să prezinte o operă aparținând lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.
Examenul de maturitate continuă marți, 26 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă – maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucrainiană ori italiană.
Miercuri, absolvenții de liceu vor susține proba obligatorie a profilului, iar joi, 26 iunie, este programată proba la alegere a profilului și a specializării.
În 4 iulie, până la ora 12:00. în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, vor fi afișate primele rezultate. În aceeași zi, candidații nemulțumiți de rezultatele obținute por depune contestații, în intervalul orar 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Pentru susținerea probelor scrise, în Bihor s-au înscris 3849 de candidați din toate promoțiile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!