Un potenţial turistic aparte are traseul de legătură între bazinurile hidrografice superioare ale Crişului Repede şi Crişului Negru.
Drumul Judeţean DJ 118 K: Bulz – Remeţi – Coada Lacului – Stâna de Vale are un tronson normal de-a lungul localităţilor Bulz şi Remeţi, unde pe lângă peisaje cu fâneţe şi case mai mult sau mai puţin tradiţionale, se mai găsesc păstrăvări şi pensiuni aşezate deseori la poalele unor faleze maiestuoase ori a unor păduri de foioase presărate, ici şi colo, şi cu conifere.
Începând însă de la barajul acumulării Leşu Ursului, drumul a rămas, de mulţi ani, într-o stare care îl recomandă doar şoferilor cu nervi tari şi autovehicolelor cu gardă înaltă. Iar iarna drumul este închis de la Stâna de Vale până la coada Lacului.
Multe specii protejate
Printre puţinele avantaje prezentate de drumul accidentat este că în satul de vacanţă de la Coada Lacului se găsesc uşor locuri de cazare dar şi că de-a lungul sitului Natura 2000 „Valea Iadului” afluxul turistic e unul mai redus şi, implicit, şi impactul asupra speciilor protejate: fie flori ca bulbucul de munte, liliacul carpatin sau orhidee de pajişti montane, fie vietăţi acvatice ca lipanul, zglăvoaca şi racul de ponoare sau răpitoare ca acvila, ursul, lupul, vidra, râsul şi pisica sălbatică.
Tot de-a lungul Văii Iadului se găsesc şi cascadele Iadolina, Ieduţu , Vălul Miresei şi Laia. Iar în zona Remeţi – Bulz apar peste o sută de peşteri şi grote, dintre care se remarcă Peştera cu apă din Valea Leşului dar şi Peştera cu Apă din Dealul Cornilor, Peştera Faţa Arsă, Peştera Pobraz, Peştera din Gruiul Jderului, Peştera cu Apă de la Bulz etc.
Pentru promovarea valorilor naturale şi tradiţionale ale zonei, începând din acest an, Asociaţia Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” organizează, anual, în luna mai, festivalul „Zilele Liliacului Carpatin” cu interpreţi populari şi produse culinare sau de artizanat din zonă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!