Cea de a XV-a ediţie a galei de proiecţii „Expediţia – Chemare în Necunoscut” a debutat luni, 20 ianuarie, în sala Aula Magna a Universității din Oradea. Prima zi a fost dedicată performanţelor excepţionale realizate de Avram Iancu.
Povestea lui Avram Iancu a început în Biblioteca Municipală din Petroşani cu cartea „Înotul pe înţelesul tuturor”. După care, bibliotecarul a citit despre Jean Salatti şi marea bătălie de la Waterlo, din 1815, când s-a născut istoria traversării înot a Canalului Mânecii. În urma înfrângerii armatei lui Napoleon, mulţi francezi au fost deportaţi în Anglia, printre aceştia fiind şi Jean Salatti. Ajuns pe malul englez, nesuportând idea captivităţii, acesta se aruncă în apele Canalului şi după 30 de ore de chin şi luptă cu apele reci atinge ţărmul francez devenind liber.
După 60 de ani, în anul 1875, căpitanul englez de marină Matew Webb repetă această performanţă, în mod asistat. În 1927 se înfiinţează Channel Swimming Association pentru a stabili câteva reguli pentru cei ce doreau să îşi treacă în palmares traversarea Canalului. Conform statisticilor, sunt peste 1300 de oameni care se pot lăuda cu această performanţă. Citind despre Salatti, bibliotecarul din Petroşani a luat decizia să traverseze şi el Canalul Mânecii, mai ales că niciun român nu mai realizase acest lucru. Şi după trei tentative eşuate, a patra oară, în 2016, după aproape 17 ore şi 54 de minute de înot continuu, a reuşit, fără costum de neopren. „Văzând că prin ceea ce fac găsesc o rezonanţă în sufletele românilor, am dorit să continui să arătăm colegilor de pe continent că ADN-ul românesc este foarte puternic. Şi atunci când s-au împlinit zece ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, m-am gândit să înot prin zece ţări şi patru capitale, pe întregul curs la Dunării, încercând să stabilesc o premieră mondială, înotând fără costum de neopren. Am reuşit în 2017 să fac lucrul acesta în 89 de zile”.
Povestea pilotului
De fapt e oarecum o performanţă tot inspirată dintr-o carte, cea a lui Jules Vernes, „Pilotul de pe Dunăre”. Povestea spune, ca urmare a victoriei sale în concursul de pescuit organizat de Liga Dunăreană, Ilia Bruș, maestru pescar maghiar, se lansează într-un pariu fără sens: el dorește să navigheze de-a lungul celor 3.000 kilometri ai Dunării, fără a trăi din alte resurse decât din capturile pescuite de el. „Am zis că noi, cei vii, avem datoria să ducem povestea mai departe, parcurgând înot Dunărea de la izvoare la vărsare, 2860 kilometri, fără costum de neopren”. A traversat apoi înot, în 2018, Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul şi strâmtoarea Bosfor, 680 de kilometri.
A trecut anul trecut şi prin experiența celui mai dur maraton din lume, „6633 Arctic Ultra” (620 kilometri). „Mi-am pus întrebarea, oare un înotător care a înotat mii de kilometri poate să termine şi el o astfel de cursă? Şi ca să aflu răspunsul a trebuit să particip. Anul trecut, după 620 de kilometri am reuşit să termin această cursă în opt zile chiar pe locul III, şi mă bucur că am putut să pun şi eu drapelul României dincolo de Cercul Polar, până la Oceanul Arctic. Orice este posibil dacă vrei cu adevărat. Credeţi că mi-am imaginat eu acum 10-15 ani că voi înota Canalul Mânecii, că voi înota toată Dunărea? Că voi ajunge la Cercul Polar sau voi ajunge la Istanbul înot? Nu! De fapt, viaţa noastră este o mare expediţie, şi cea mai mare pare a acestei expediţii este necunoscutul”, spune Avram Iancu.
„Schimbarea ești tu”
Toate aceste performanţe ale sale se regăsec în cartea „Schimbarea ești tu”, pe care a lansat-o luni seara şi la Oradea. Prin experienţele sale Avram Iancu spune că a dorit „să atragă atenţia asupra lecturii cărţilor care, iată, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane”. Stocul de cărţi s-a epuizat foarte repede, orădenii asaltându-l pe polisportiv pentru autografe.
După scurta pauză, a fost proiectat filmul pacurgerii Dunării, filmul „SW!M” fiind realizat de Sabin Dorohoi. Cu o bogată încărcătură emoţională, imaginile i-au impresionat pe cei prezenţi în Aula Magna, finalul ridicându-i pe toţi în picioare, răsplătind cu aplauze performanţa lui Avram Iancu. Ultimele minute ale serii au fost oferite unor scurte filmări din parcurgerea maratonului „6633 Arctic Ultra”, după care, Avram Iancu a răspuns întrebărilor din sală. O seară motivaţională, în care un om simpu, modest şi carismatic a demonstrat că orice este posibil de realizat dacă îţi doreşti cu adevărat, o seară pe care au ratat-o studenţii din campus care au ales să nu îşi „piardă” trei ore din timpul lor în Aula Magna, deşi evenimentul a avut loc la doi paşi de ei. Ar fi avut ce asculta şi învăţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!