De altfel, o mare parte dintre absolvenții acestei facultăți au reușit să-și găsească un loc într-una dintre profesiile juridice ori în zona administrației publice. Potrivit decanului Facultății, Cristian Miheș, cele mai vizate profesii de către absolvenți sunt: avocatura, notariatul public și magistratura.
„Răspundem cu precădere cererii de personal de specialitate din vestul țării, din partea instanțelor judecătorești, a parchetelor, a barourilor, a mii de societăți comerciale, dar și a instituțiilor și autorităților publice. Aprofundarea cunoştinţelor şi formarea de deprinderi şi competenţe în domeniul dreptului prezintă o importanţă deosebită, atât pentru viitorii judecători, procurori, avocaţi, consilieri juridici, cât şi pentru personalul instituţiilor publice şi al altor persoane juridice din România, în vederea aplicării corecte şi unitare a legii, în litera şi spiritul ei”, a spus Cristian Miheș, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității din Oradea.
Criterii
Pentru anul universitar 2020/2021, Facultatea de Drept din Oradea pune la dispoziția candidaților 150 de locuri pentru specializarea Drept (din care 35 sunt bugetate) și 40 de locuri (din care 20 fără taxă) pentru Științe Administrative, pentru admiterea la studii universitare de licență.
Conform metodologiei de organizare și desfășurare a concursului, admiterea la Facultatea de Drept Oradea se va desfășura pe bază de concurs de dosare, în calculul rezultatului final luându-se în considerare media de la examenul de Bacalaureat (care are o pondere de 70%) și media notelor la Limba română din cadrul aceluiași examen (aceasta având o pondere de 30%).
În sesiunea din iulie 2020, Facultatea de Drept din Oradea organizează concurs de admitere și pentru studiile universitare de masterat.
„Studiile universitare de masterat asigură specializarea în domeniu sau extinderea şi perfecționarea pregătirii atestate prin diploma de licență”, a mai explicat Mihes.
Astfel, la Facultatea de Drept din Oradea există trei programe de studiu pentru ciclul de studii universitare de masterat: Drept Penal și Procedură Penală (50 de locuri, din care 10 bugetate), Drept Civil și Procedură Civilă (50 de locuri, din care 10 bugetate) și Administrație Publică (50 de locuri, din care 15 bugetate). Și la acest nivel de studii, concursul de admitere se va face pe bază de dosare, plus un referat, în calculul luându-se media de la examenul de licență și nota obținută la un referat care trebuie prezentat.
Concursul de admitere la Facultatea de Drept debutează pe 13 iulie 2020 și se va încheia în data de 24 iulie 2020. Rezultatele preliminare vor fi afișate pe data de 27 iulie, iar în perioada 27-31 iulie, se va face confirmarea locurilor. Rezultatele finale se vor afișa pe data de 31 iulie 2020.
Studenții programului de studii de licență Drept sunt antrenați în activități de cercetare științifică (de exemplu organizarea anuală a Conferinței studențești naționale, cu participare internațională – „Studenții de azi. Profesioniștii de mâine”, secțiunea destinată studenților în cadrul Revistei Facultății de Drept, revistă indexată în baze de date internaționale etc.), în scopul de a dobândi competențe reale în acest domeniu.
„Aceste competențe de cercetare dobândite pe durata studiilor de licență în cadrul programului vor fi dezvoltate și aplicate, cu predilecție în formele de pregătire postuniversitară, la nivel de masterat în domeniul științelor juridice, unde cercetarea științifică va avea o pondere semnificativă.
Stagiile de practică desfășurate de studenți în temeiul contractelor de parteneriat ale Facultății de Drept cu cele mai importante instituții juridice din județul Bihor, precum și accesul lor, pe parcursul studiilor, la mobilitățile Erasmus, sunt în măsură a le facilita cunoașterea aspectelor concrete din sistemul juridic, precum și a unui alt sistem educațional, a unui spațiu cultural cu identitate proprie.
Atragerea studenților în proiectele Rose și AntreV, proiecte derulate la nivelul Facultății de Drept, are menirea să prevină abandonul școlar, în cazul studenților anului I, respectiv al studenților anului III ai programului de studii de licență Drept. În egală măsură, acestea asigură formarea unor competențe antreprenoriale ale studenților, dezvoltarea de abilități de viață, absolut necesare în vederea incluziunii lor socialeși profesionale. Colectivul de cadrele didactice care desfășoară activități în cadrul programului sunt teoreticieni și practicieni recunoscuți în domeniu, fapt ce conferă o garanție în plus a calității procesului educațional”, a explicat Cristian Miheș.
Taxe
Următoarea sesiune de admitere pentru eventualele locuri rămase vacante se va desfășura în perioada 1-12 septembrie 2020.
Cei care doresc să opteze pentru această facultate trebuie să știe că au de achitat o taxă de înscriere de 150 de lei, respectiv o taxă de înmatriculare de 100 de lei. Totodată, în cazul în care candidații sunt nemulțumiți de rezultatul concursului (doar la masterat) și vor să depună contestații, vor avea de plătit o taxă de 150 de lei, iar studenții străini plătesc în plus o taxă de procesare a dosarului, în valoare de 150 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!