Judecătorul de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor a decis, miercuri, să prelungească măsura arestării preventive pentru 30 de zile faţă de medicii Vasile Sălăjan, Ovidiu Pleşa, Emilia Cun, Anca Grigorescu şi Ana Guț respectiv măsura arestului la domiciliu pentru cei cinci asistenţi medicali din cadrul Serviciului de Expertiză a Casei de Pensii Bihor.
Soluţia Tribunalului poate fi atacată atât de inculpaţi cât şi de procurori la Curtea de Apel Oradea, în termen de 48 de ore de la comunicare.
Cât priveşte înfăţişarea de la Tribunal, avocatul Alexandru Lele a acceptat să ne prezinte pledoaria sa: „Am ridicat excepţia nulităţii actului de sesizare a instanţei. Procurorul nu mai era competent fiindcă se depăşise limita competenţei lui materiale de a efectua urmărirea penală. Împreună cu ceilalţi colegi participăm la efectuarea actelor de urmărire penală şi, din numărătoarea paralelă făcută de noi reiese că s-a depăşit suma de 10.000 de euro. Era normal ca procurorul de caz să îşi decline de îndată competenţa. Acuzele s-au formulat în baza unor denunţuri obţinute de la persoane pensionate medical. Noi apreciem că de două săptămâni nu se mai audiază persoane în acest dosar tocmai pentru că se pune problema declinării competenţei. Mai ales că e foarte simplu de identificat toate persoanele surprinse în înregistrările video ambientale fiindcă există şi un registru de consultaţii cu datele lor personale. S-a lucrat la audieri pe 5-6 ateliere şi nu ai cum să le coordonezi perfect sau să le opreşti exact la momentul 10.000 de euro. Dar dacă acel nivel s-a atins, se impunea declinarea competenţei. E posibil să fi intervenit şi neînţelegeri de natură administrativă între Parchete, iar până la urmă şi acestea afectează activităţile de efectuare a actelor de urmărire penală. Noul Cod Penal prevede mai puţine situaţii în care actele de urmărire penală pot fi lovite de nulitate absolută ca o asigurare a faptului că procedura apără drepturile legale ale cetăţeanului. Iar printre aceste puţine situaţii se numără şi cazul în care se încalcă competenţa materială a actului de urmărire penală. Din momentul în care s-a ajuns la 10.000 de euro, trebuia declinată competenţa”.
Toate actele de UP s-ar anula?
În contextul invocat de avocat, l-am chestionat dacă ar fi lovite de nulitate toate actele de urmărire penală sau doar actele administrate după momentul în care s-a constatat atingerea pragului de 10.000 de euro.
„Problema se priveşte din două perspective. Strict procedural, suntem afectaţi de măsurile preventive dispuse în cauză. Procurorul trebuia să facă propunerea de prelungire a măsurilor preventive care expiră mâine. Dar propunerea nu a făcut-o procurorul competent. Iar al doilea aspect e că la DNA nu le va fi suspecţilor neapărat mai uşoară viaţa, fiindcă acolo sunt procurori mai specializaţi. Dar deocamdată ne interesează acest moment procesual şi reglementarea situaţiei în cazul măsurilor preventive”, ne-a răspuns Alexandru Lele.
Îşi asumă vinovăţia sau nu?
În acelaşi context, l-am mai întrebat pe avocat dacă inculpaţii îşi asumă acuzaţiile.
„În acest moment nu e nevoie de declaraţiile lor. Există un drept al lor de a nu da declaraţii şi au înţeles să uzeze de el. Totuşi, dacă nu greşesc, trei dintre ei ar fi dispuşi să dea declaraţii la modul general. Însă, în principiu, am dori să dea declaraţii când acuzele ne vor fi aduse concret la cunoştiinţă fiindcă sunt sute de persoane denunţătoare şi nu poţi să îţi asumi toate acuzele fără să vezi măcar despre ce persoane e vorba. Ancheta e într-o fază incipientă şi chiar dacă ar vrea să colaboreze nu au cum”, ne-a răspuns Lele.
Acesta a mai ţinut să transmită încă un aspect important, şi anume că deciziile de pensionare nu pot fi modificate decât prin proceduri administrative stricte care să aibă la bază acte medicale şi internări la structura Ministerului Muncii. „Deciziile nu pot fi schimbate decât de comisii de expertiză medicală de la nivelul Ministerului Muncii, în urma unor internări obligatorii şi a procedurilor de diagnosticare prevăzute de normele în vigoare”, a subliniat Lele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!