Judecătorii Curţii de Apel Oradea l-au achitat pe Călin Ioan Porţan, avocat în cadrul Baroului Bihor acuzat de procurorii anticorupţie orădeni de infracţiunile concurente de: trafic de influenţă, spălare a banilor, evaziune fiscală. Totodată, magistraţii orădeni au dispus ridicarea sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Călin Ioan Porţan prin ordonanţa din 13 octombrie 2014 şi procesul verbal de sechestru din data de 14 octombrie 2014, până la concurenţa sumei de 91.684 de lei.
,,Constată că inculpatul a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, din data de 03 decembrie 2013, orele 17:45, până la data de 04 decembrie 2013 orele 17:45, prin ordonanţa de reţinere nr. 103/P din 03.12.2013, ora 17:45, emisă de DNA – Serviciul Teritorial Oradea. În baza art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, este precizat în soluţia instanţei. Decizia Curţii de Apel Oradea nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Răzvan Doseanu, avocatul lui Porţan, a arătat că faptele care i s-au imputat colegului său nu au putut fi dovedite.
„Este cea mai «dură» achitare care se poate dispune, adică faptele de trafic de influenţă şi spălare de bani s-a decis că nu există. Vă reamintesc că procurorul Dan Chirculescu a dispus reţinerea şi apoi a cerut arestarea avocatului Călin Porţan. Acelaşi procuror Dan Chirculescu a pus-o sub învinuire şi pe colega noastră Simona Paşcu pentru fredonarea melodiei «Roata morii se învârteşte». Instanţa de judecată a declarat-o anterior şi pe aceasta nevinovată”, a declarat avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Porţan.
Acuze
Reamintim că procurorii DNA Oradea l-au acuzat pe Porţan că la data de 15 mai 2012 acesta ar fi pretins şi primit de la un denunţător suma de 2.500 lei, din care 500 lei ar fi promis că vor ajunge la un anumit executor judecătoresc, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra acestuia, astfel încât, în cadrul unui dosar execuţional, acesta din urmă să subevalueze un imobil şi să organizeze o licitaţie trucată.
,,În urma licitaţiei ar fi urmat ca denunţătorul, participând singur la licitaţie, să achiziţioneze un imobil scos la licitaţie cu suma de maximum 45.000 lei, în condiţiile în care imobilul respectiv fusese evaluat la 95.800 lei. Pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei banilor pretinși, în schimbul traficării influenţei, inculpatul Porţan Călin Ioan a disimulat suma respectivă într-un contract de asistenţă juridică, inserând un onorariu de 2.000 lei. În perioada 2011 – 2013, inculpatul Porţan Călin Ioan, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor, a omis în tot sau în parte, să evidenţieze, în actele contabile ori în alte documente legale, veniturile realizate din prestarea serviciilor de asistenţă juridică, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, în valoare totală 89.184 lei , se arăta în rechizitoriul procurorilor anticorupţie.
La acea vreme, procurorii au dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Porţan Călin Ioan, până la concurenţa sumei de 91.684 lei, dar şi aplicarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării profesiei de avocat, prevăzută de art. 66 alin. 1 lit.„g” din Codul de procedură penală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!