Părinţii veniţi, miercuri, la Inspectoratul Şcolar, pentru a solicita explicaţii şi vizionarea filmărilor de la Bacalaureat au ajuns în cele din urmă la cabinete avocaţiale.
„Situaţia nu e unitară. Unii probabil au copiat şi nu au ce contesta. Dar pentru o altă categorie de copii care au fost eliminaţi apar dubii serioase”, ne-a explicat avocatul Kolozsi Árpád, precizând că la el au ajuns peste zece astfel de cazuri şi cam tot atâtea la un coleg avocat.
„Camera nu arată nimic!”
Potrivit avocatului, un caz special este cel al tinerei T.G. din Ştei.
„În cazul unei candidate procesul verbal de eliminare cuprinde o motivaţie de genul: «nu s-a putut reţine nimic (în sarcina elevei – n.red.) întrucât camera nu arată nimic”». Cum poate fi eliminat din examen un copil cu o astfel de explicaţie?!”, întreabă Kolozsi Árpád. Iar în cazul altor doi tineri avocatul ar solicita cercetări prealabile penale.
„Pentru alţi doi elevi părinţii ne-au asigurat că domnul preşedinte de comisie Ispas nu le-a primit contestaţiile pentru notele de la altă probă motivându-le verbal că oricum sunt eliminaţi pentru proba a III-a. Noi ştim că IŞJ a trimis la comisia de Bacalaureat adrese exprese clare. Dar apreciem că s-a comis un abuz prin nepreluarea contestaţiilor faţă de note sub 5 de la alte probe. Un astfel de abuz poate avea consecinţe ireversibile asupra situaţiilor acestor doi copii. Ce se va întâmpla dacă vom obţine anularea eliminării pentru proba a III-a dar cei doi copii vor rămâne cu note sub 5 fiindcă nu li s-a dat şansa la contestaţie în termenul legal? Comisia avea obligaţia metodologică să înregistreze contestaţiile şi să dea un răspuns după cum considera de cuviinţă. Iar noi aveam posibilitatea să atacăm în instanţă, în contencios, răspunsul la contestaţie. Acum însă, pentru a corecta situaţia, nu mai avem la îndemână decât sesizarea penală sub aspectul abuzului în serviciu”, descrie situaţia avocatul Kolozsi.
„S-a sărit peste normal”
În opinia acestuia, e posibil ca unii responsabili de buna desfăşurare a Bacalaureatului să fi trecut dintr-o extremă în alta pentru a ieşi de sub suspiciuni. „Senzaţia mea personală e că s-a sărit peste normal. Chiar dacă e sau tocmai pentru că o situaţie excepţională, trebuia analizat cu maximă atenţie fiecare caz din cele 108 pentru că nu se poate să te joci cu viitorul copiilor. Într-un orăşel ca Şteiul, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea, unor copii le e ruşine acum să iasă pe stradă chiar dacă sunt nevinovaţi”, opinează Kolozsi.
Două acţiuni în contencios
„Mâine (vineri – n.red.) vom înregistra două acţiuni în instanţă. Pe de o parte, cerem în contencios administrativ suspendarea actului emis privind eliminarea unora dintre candidaţii de la Ştei. Iar pe de altă parte introducem acţiune prealabil administrativă împotriva actului de eliminare. Considerăm că, în instanţă, Ministerul Educaţiei va trebui să prezinte toate probele pe care şi-a bazat actul de eliminare a liceenilor”, ne-a anunţat Kolozsi. Şi aşa cum Poliţia Rutieră vine în instanţă cu filmul radar la contestarea unei amenzi pentru viteză, avocatul se aşteaptă ca filmările să-i fie puse la dispoziţie.
„Ministerul Educaţiei va trebui să ne pună la dispoziţie filmările pe care le deţine ca probe. Am fi preferat să le primim prompt, fără ca domnul inspector general să se ascundă după metodologii. Resimţim însă o lipsă de transparenţă şi de colaborare cu conducerea IŞJ care ne obligă la acţiuni în instanţă. Misiunea cetăţenească a domnului inspector general era să liniştească părinţii afectaţi de situaţia în care le-au ajuns copiii şi să colaboreze pentru înlăturarea abuzurilor sau erorilor”, a conchis Kolozsi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!