Avocații din Baroul Bihor li s-au alăturat colegilor lor din țară în protestul față de onorariile din oficiu. Aceștia susțin că sumele pentru oficii sunt cele stabilite din anul 2015, în cadrul unui protocol dintre Uniunea Națională a Barourilor și Ministerul Justiției, dar pe care Ministerul Justiției refuză să-l renegocieze.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), avocatul Gheorghe Florea, este convins că există resurse financiare pentru a fi mărite onorariile avocaţilor.
„Din activitatea desfăşurată de un avocat la asistenţa judiciară este o sumă care este apropiată de venitul minim pe economia naţională. Din acest punct de vedere, eforturile depuse de avocaţi nu sunt eforturi care să fie aruncate în derizoriu, câtă vreme sunt surse financiare bugetare prin care negocierile pot fi făcute, sunt surse financiare anunţate pentru plăţi compensatorii la cei care au făcut şi au executat pedepse pe bază de lege; asta înseamnă că sunt resurse şi pentru plata corespunzătoare a remuneraţiei unui avocat”, a declarat Gheorghe Florea.
Omisiuni
În opinia decanului Baroului Bihor, avocatul Cristian Domocoș, protocolul din 2015, înregistrat sub nr. 48.025/2015, are niște omisiuni, ce trebuie completate.
„Așa cum s-a reținut și în comunicatele date și de alte barouri, nu dorim un nou protocol, ci să fie actualizat și să cuprindă toate prestațiile. De pildă, se impune cu necesitate majorarea onorariilor cuvenite avocaților pentru prestarea serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală și reglemenarea, prin protocol, a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor. Dorim, de asemenea, eliminarea art. 10 din Protocolul încheiat între UNBR și Ministerul Justiției, text care a permis judecătorilor și procurorilor să cenzureze sumele stabilite cu titlul de onorarii, aplicarea acestui articol din Protocol dovedindu-se în cvasitotalitatea situațiilor ca fiind una abuzivă și arbitrară, golind de conținut ansamblul reglementărilor din protocolul încheiat”, a arătat avocatul Cristian Domocoș, decanul Baroului Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!