Trei candidaţi cunoscuţi şi apreciaţi pentru şefia Baroului Bihor. Trei candidaţi cu persoanalităţi puternice şi cu viziuni apropiate pentru avocaţii bihoreni. Avocaţii Cristian Domocoş, Răzvan Doseanu şi Mircea Ursuţa au prezentat pentru Jurnal bihorean şi www.bihon.ro ce vor face dacă vor fi aleşi în această funcţie.
În perioada 2015-2019, dacă va fi reales, avocatul Cristian Domocoş şi-a propus să continue demersurile pe care le-a demarat în primul mandat, cu accent pe identificarea modalităților și formelor de încălcare a normelor deontologice ce reglementează concurența profesională și publicitatea formelor de exercitare ale profesiei de avocat, dar și luarea de măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea unor astfel de practici. Pe de altă parte, el îşi doreşte totală transparenţă decizională, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de exercitare a profesiei de avocat şi să continue şi să dezvolte formele de colaborare dintre conducerea Baroului şi conducerile instanţelor şi parchetelor bihorene în vederea creşterii respectului reciproc între avocaţi şi magistraţi, a identificării și soluționării problemelor administrative, dar și de practică judiciară neunitară. Printre obiective se mai află formarea profesională pentru stagiari, dar şi formarea continuă pentru avocaţii definitivi, lupta împotriva avocaturii clandestine, susţinerea demersurilor conducerii Uniunii Naţionale a Barourilor din România pentru modificarea legislaţiei taxelor de timbru în România, dar şi militarea pentru menţinerea şi consolidarea autonomiei funcţionale şi financiare a barourilor şi a filialelor caselor de asigurări ale avocaţilor din România.
Obiective
În opinia avocatului Răzvan Doseanu, „decanul baroului Bihor nu ar trebui să fie cel mai drăguţ şi mai sociabil avocat, cel care are cei mai mulţi prieteni între avocaţi, nici cel care are cele mai multe titluri universitare, ci să fie o persoană căreia să nu îi fie teamă să lupte pentru drepturile avocaţilor şi să reacţioneze ferm, prompt, dar şi elegant, atunci când se fac abuzuri împotriva acestora”.
În eventualitatea în care va ajunge decan, Doseanu şi-a propus să optimizeze raporturile dintre avocaţi si procurori, respectiv judecători , în sensul creşterii respectului faţă de avocaţi şi aprecierea contribuţiei lor indispensabile în realizarea unui act de justiţie corect .
„Chiar dacă sunt cu titlu de excepție, se constată unele <<derapaje>> faţă de avocaţi, unii aplicând cu usurinţă amenzi judiciare sau purtându-se uneori ca şi profesorul careîşi urechează elevul în sala de clasă . Probabil că şi unii avocaţi au uneori un comportament inadecvat şi trebuie rezolvată şi această problemă. În general, există respect reciproc, însă sunt și excepții, iar față de acestea trebuie luată atitudine pentru că nu s-a reacționat până în prezent”, susţine Doseanu.
El şi-a propus şi să dezvolte relaţii de colaborare cu conducerea instanţelor pentru ca să existe fixate ore clare la care să se facă pronunţările în şedinţa publică , iar minutele să apară pe portalul instanţelor în integralitatea lor, în cel mai scurt timp după pronunţare, în practică constantându-se că există uneori întârzieri de o zi sau mai mult în apariţia acestora.
O atenţie deosebită vrea să o acorde pregătirii profesionale, prin organizare de conferinţe, însă cu reducerea costurilor acestora.
„Ba se poate”
Sloganul de campanie al avocatului Mircea Ursuţa este ,,ba se poate’’. La fel ca ceilalţi colegi ai săi, Ursuţa are ca obiective: creşterea respectului şi prestigiului profesiei de avocat în raport cu instanţele de judecată şi ceilalţi participanţi la înfăptuirea actului de justiţie, reprezentarea demnă a intereselor membrilor Baroului Bihor în organele centrale ale UNBR şi în raport cu instituţiile cu factor de decizie la nivel central ale Statului Român, continuarea şi îmbunătăţirea proiectelor demarate de actualul Consiliu al Baroului Bihor, cum ar fi: conferinţele organizate la Oradea, creşterea transparenţei în activitatea Consiliului, comunicarea permanentă, atât prin mail, cât şi direct cu membrii Baroului Bihor, coordonarea unui Consiliu al Baroului dinamic, care să funcţioneze ca o adevărată echipă, în cadrul căreia fiecare consilier să înţeleagă rolul său, sarcinile sale bine determinate şi importanţa mandatului acordat de avocaţii Baroului Bihor.
,,Principalele probleme cu care ne confruntăm sunt: lipsa de unitate în cadrul profesiei şi, implicit, lipsa respectului de care ar trebui să ne bucurăm. În plus, am constatat că există o inerţie destul de mare în adoptarea unor decizii care să adapteze profesia la realităţile actuale”, zice Ursuţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!