Avocata şi profesoara dr. Iulia-Maria Said îşi lansează marţi, 1 aprilie, de la ora 17:00, la Librăria Humanitas din Oradea, cartea „Ecourile divorțului în viața copiilor”. Volumul cuprinde un studiu dedicat cercetării consecințelor divorțului în special asupra copiilor, aria de cercetare cuprinzând județul Bihor, se arată în prefaţa cărţii apărute anul acesta la Editura Presa Universitară Clujeană.
„Lucrarea este structurată logic, primele două capitole oferind o bază teoretică solidă, în timp ce următoarele explorează cercetarea empirică. Clarificarea termenilor și integrarea teoriilor din multiple domenii de studiu reflectă o abordare interdisciplinară, necesară pentru analiza complexă a fenomenului divorțului. În mod particular, lucrarea evidențiază consecințele divorțului asupra diferitelor categorii de vârstă ale copiilor și oferă o analiză a etapelor de socializare afectate de acest fenomen. Acest aspect al tezei este important deoarece accentuează nu doar efectele imediate, ci și impactul pe termen lung al divorțului asupra dezvoltării socio-emoționale a copiilor. Studiile citate sunt bine alese, iar integrarea lor în argumentație contribuie la consolidarea bazei teoretice”, scrie prof. univ. dr. Florica Orţan, punctând faptul că principala contribuție științifică a studiului constă în construirea unui model teoretic care integrează variabilele esențiale ce influențează consecințele divorțului asupra copiilor, acest model permiţând o mai bună înțelegere a factorilor de risc și de protecție, având aplicabilitate directă în formularea politicilor sociale și educaționale.
Primul capitol al volumului are ca temă divorţul şi impactul său asupra comunităţii, partenerilor de cuplu şi a copiilor, abordând, printre altele, evoluţia perspectivei juridice asupra divorţului în România şi în alte culturi europene, formele, cauzele şi consecinţele divorţului. În al doilea capitol, autoarea se apleacă asupra perspectivelor sociologice privind socializarea copilului în familie, dar şi controlul parental în procesul de socializare al copiilor din familii divorţate, capitolul trei referindu-se la cercetarea sociologică în judeţul Bihor pe tema consecinţelor divorţului asupra copiilor. Capitolul final însumează concluziile acestei lucrări, dar și sugestii şi propuneri.
„Partea din lucrare cu cel mai mare grad de originalitate și noutate este partea de cercetare sociologică concretă realizată de autoare în județul Bihor, în cadrul căreia imbină perspectiva cantitativă (obiectivă) cu cea calitativă (subiectivă asupra fenomenului). Contribuția științifică cea mai relevantă constă în realizarea și prezentarea adecvată a unei ample cercetări sociologice efectuate în județul Bihor, urmată de prezentarea unor sugestii de măsuri vizând optimizarea fenomenuliu astfel încât consecințele negative asupra copiilor să fie cât mai reduse”, punctează prof. univ. dr. Floare Chipea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!