Avocații orădeni cred că procurorii au pornit o campanie împotriva colegului lor Răzvan Doseanu și a celor din cabinetul său, din care face parte și Simona Neaga. Câțiva dintre colegii de breaslă a avocatei s-au adunat la sediul DNA pentru a o asista pe avocata Neaga.
,,Consider că este o procedură abuzivă și din câte am auzit, având în vedere faptul că avocatul Răzvan Doseanu m-a asistat la cauzele care mi-au fost înscenate de această mizerabilă instituție, s-a pornit o campanie împotriva lui și a celor din cabinetul său. Suntem aici ca să o asistăm pe colega noastră. S-a început urmărirea penală împotriva ei pentru că ar fi venit într-o cauză și ar fi spus: <<roata morii se-nvârtește>>. De când e șef aici acest individ (procurorul Ciprian Man – n.r.), care mi-a fost mie stagiar și căruia i-am dat pâinea un an și șase luni, a pornit o campanie de-a dreptul dușmănoasă și abuzivă împotriva mea. I-am transmis şi eu că voi uza de toate căile legale pentru a mă apăra. Face aici ceea ce vrea și calcă totul în picioare. Ceea ce face aici este inadmisibil. Atinge libertatea de exprimare și de mișcare și pe cea personală. Te ascultă peste tot, cu simple procese verbale de-ale lui de sesizare din oficiu face el dosare pentru oricine îl deranjează și obține înregistrări. Te ascultă la telefon zi și noapte’’, a declarat avocatul Ioan Sava, cel care a fost reţinut la începutul acestei săptămâni de procurorii DNA pentru şantaj.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Serviciul teritorial Oradea au început urmărirea penală față de avocata Simona Neaga din cadrul Baroului Bihor pentru infracțiunea de încercare de determinare a mărturiei mincinoase. Avocata Neaga a fost chemată vineri, 24 ianuarie, la sediul DNA pentru a i se prezenta acuzațiile care i se aduc.
Datele şi indiciile procurorilor
Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că ,,există date și indicii temeinice potrivit cărora, la data de 9 ianuarie 2014, avocata Simona Neaga i-a adresat expresii și cuvinte amenințătoare unei persoane, cu ocazia audierii respectivei persoane ca martor în dosarul penal nr. 103/P/2013, pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declarații care să nu-l învinovățească pe colegul acesteia, avocatul Călin Ioan Porțan, cercetat pentru trafic de influentă și spălare de bani”.
Procurorii DNA au mai arătat că avocata Simona Neaga Simona a participat la acea dată la audierea matorului, substituindu-l pe apărătorul ales al lui Călin Porțan Călin.
La ieșirea din DNA, avocata Simona Neaga a refuzat să facă declarații în fața jurnaliștilor. În schimb, avocatul Doseanu a spus că ceea ce se întâmplă nu este normal pentru că se aduce atingere libertăţii de exprimare a persoanei.
,,Suntem aici pentru a asista o colegă de-a noastră care a fost citată în calitate de învinuită. A existat un dosar, și există în faza de urmărire penală, pentru un alt coleg de-al nostru, Călin Porțan, reținut pentru 24 de ore și propus pentru arestare preventivă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat, în mod definitiv şi irevocabil, că la dosarul cauzei nu există nicio probă şi niciun indiciu că ar fi sărvârşit vreo infracţiune de corupţie. Împrejurare în care s-au dispus reaudieri în cauză. Subsemnatul mi-am apărat colegul atunci. Fiind plecat la Bucureşti la Înalta Curte, am trimis-o în substituire pe colega mea Simona Neaga. S-a pus problema reaudierii a doi denunţători, soţ, soţie. A fost audiată prima persoană fără nicio problemă. Aceasta însă a coborât şi a început să explice soţului ei ce a declarat anterior. În această situaţie, colega mea a intervenit şi a spus că nu este normal să discute înainte de audire şi le-a recomandat celor doi soţi să poarte această discuţie ulterior, acasă. Mai târziu însă, a afirmat sau a fredonat melodia: ,,Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac…”.
Astazi este citată în calitate de invinuită pentru că ar fi încercat să determine la mărturie mincinoasă o persoană. Se pare că melodia, nu face parte din repertoriul denunţătoarei, nu-i place. Mă întreb ce acuzaţie i s-ar fi adus dacă ar fi fredonat “Andri Popa” ”, a declarat Răzvan Doseanu. Acesta susţine că după lecturarea declaraţiei date de martor, reiese că nu a fost deloc speriată, ci ,,un pic tensionat “.
Dosar penal
În acest context, Doseanu este absolut convins că acuzaţia adusă colegei sale este un atac la libertatea de exprimare, al treilea din ultimele zile, după cazul Sava, inculpat pentru şantaj, după ce procurorii au descoperit că ar fi postat pe un site mesaje de ameninţare şi intimidare la adresa unei judecătoare de la Tribunalul Bihor şi a copiilor ei.
,,În acest caz, unui ziarist i-au fost interceptate convorbirile şi alte comunicari pe care le-a făcut, i s-au divulgat sursele şi nu e clar dacă avea vreo calitate la acel moment sau chiar în prezent”, a mai precizat Doseanu.
Un alt caz prezentat de Doseanu se referă chiar la el, căruia i s-a deschis dosar penal pentru sfidarea organelor judiciare pentru a acuzat lipsa de egalitate de tratament juridic într-un dosar de evaziune fiscală.
,,Într-o pledoarie la Tribunalul Bihor, într-un dosar de evaziune fiscală, unde erau două persoane care săvârşiseră infracţiuni economice, cu prejudiciu foarte mare şi unde numai clientul meu a fost trimis în judecată, am făcut afirmaţia că nu mi se pare normal ca dacă doi fac o infracţiune de evaziune fiscală, doar unul să fie propus pentru arestare preventivă , iar altul nu. Atunci am afirmat că din punctul meu de vedere învinuita, care nu a fost propusă pentru arestare preventivă a fost favorizată din punct de vedere al egalităţii tratamentului juridic. Adică cei doi au făcut împreună o evaziune, iar cealaltă învinuită mai avea un dosar penal cu multe milioane de euro, în care făcuse un anumit denunţ. În urma acelui denunţ s-a cerut eliberarea învinuitei, chiar de către procurorul cauzei, pe motiv că a făcut un denunţ. Culmea e că judecătorul de la Tribunal a respins solicitarea judecătoarei de revocare a măsurii arestării preventive pentru că erau fapte grave. În acest al doilea dosar nu a fost propusă pentru arestare preventivă. Astfel că m-am trezit cu un dosar penal pentru sfidarea organelor judiciare. Totul pentru că mi-am permis să spun că nu mi se pare că ar fi egalitate de tratament juridic. La revoluţie au murit oameni pentru ca lumea să poate să se exprime”, a mai spus Doseanu, precizând că va aduce aceste cazuri în atenţia Baroului Bihor şi a Uniunii Naţionale a Barourilor , pentru ca cele două organisme să ia atitudine.
“Eu nu cred că este normal ca, exprimându-ţi o opinie nefavorabilă, exprimând o judecată de valoare, trebuie să ţi se facă un dosar penal. Nu dorim decât să se aplice legea şi să ne facem munca de avocaţi!”, a conchis Doseanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!