Avocatul de doar 37 de ani, Paul Șușman este singurul român care a participat la negocierile unui acord internațional cu ONU în numele Uniunii Europene. Acordul „The High Seas Traty” prevede protecția oceanelor, având ca obiectiv plasarea a 30% din mări în zone protejate până în 2030, cu scopul de a proteja și recupera fauna marină.
Negocieri timp de 10 ani
Națiunile au ajuns, în sfârșit, sâmbătă, 4 martie, la un acord istoric, după 38 de ore de discuții la sediul ONU din New York, pentru protejarea oceanelor lumii, a transmis BBC. Negocierile au fost blocate timp de 10 ani din cauza unor neînțelegeri privind finanțarea și drepturile de pescuit. Cu toate acestea, intrarea în vigoare al acestui tratat se poate întinde pe o durată cuprinsă între 7 și 10 ani, deoarece va trebui ratificat atât de fiecare Stat Membru, cât și de Uniune.
„Până la ora actuală, nu sunt mecanisme prin care să se închidă parțial sau total unele zone ale oceanelor care au mare nevoie de a se reface. Spre exemplu, în oceanul Pacific există o insulă plutitoare de plastic care până acum nu a putut fi adresata printr-un efort colectiv al Statelor. Or, ce se întâmplă în Pacific are impact și asupra noastră, chiar în Romania, putem lua un exemplu banal prin care v-aș îndemna să citiți din ce ocean provine conserva de ton pe care o cumpăram la supermarket. Un alt aspect important este cel referitor la resursele genetice marine, sub acest capitol Statele vor putea face cercetări asupra unor specii marine rare care pot aduce inovații atât în industria farmaceutică, tratamente anti-cancer sau inovații tehnologice majore. Spre exemplu, s-a descoperit că dinții unei anumite specii de melci de mare au o duritate mai mare decât kevlarul și alte nano-fibrele folosite actualmente de om. Un alt exemplu, un compus chimic (discodermolit) obținut dintr-un recif de corali de mare adâncime are niște proprietăți anti-cancerigene uimitoare”, a explicat avocatul Paul Șușman pentru G4Media.ro.
Absolvent al Universității din Oradea
Potrivit CV-ului său, Paul Șușman este absolvent al Facultății de Drept din Oradea, a urmat un master în Franța. Este specializat LL.M în drept european la Bruxelles și are și un doctorat în relații internaționale și studii de securitate, cu o teza pe diplomația Uniunii Europene în Slovacia, a mai transmis G4Media. Șușman este avocat în cadrul Comisiei Europene începând din 2015 și a fost singurul român care a participat la negocierile ONU.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!