Instanța a considerat că apărătorul a lipsit „nejustificat”, motiv pentru care i-a aplicat o sancțiune de 1.000 de lei. Avocatul susține că va cere anularea amenzii, pe care o consideră incorectă.
Amendat în prima zi de protest a magistraților
Cazul în care avocatul sătmărean a fost amendat a avut termen la Curtea de Apel Oradea chiar în prima zi de protest a magistraților, 21 iunie.
[eadvert]
”Cu o zi înainte, am citit informarea postată pe portalul instanței prin care se anunța că judecătorii Curții de Apel Oradea au hotărât amânarea judecării cauzelor, cu excepția celor urgente, începând cu 21 iunie, ca modalitate de protest. Atunci am depus o cerere prin care am arătat că, în această situație, nu mă voi prezenta la acest termen și am solicitat comunicarea următorului termen”, a explicat, pentru bihon.ro, avocatul în cauză.
Apărătorul a precizat că fusese angajat de clientul său doar cu două zile înainte de ședința de judecată din 21 iunie. Dosarul era la al doilea termen și nu era o cauză în care să intervină prescripția pentru a justifica caracterul urgent, a arătat acesta. În plus, avocatul avea și motive de sănătate pentru a nu se prezenta la proces, dar a ales să nu le invoce, ci să motiveze lipsa lui doar prin prisma protestului magistraților. Instanța a catalogat drept ”nejustificată” lipsa apărătorului inculpatului: „Completul de judecată apreciază dacă o cauză este urgentă sau nu, nicidecum apărătorul inculpatului, iar prezentul protest presupune amânarea cauzelor, aspect care trebuie pus în discuţia părţilor.” Judecătorii au apreciat cauza ca fiind urgentă prin prisma situaţiei juridice a inculpatului care e acuzat de comiterea unei infracțiuni flagrante.
Avocatul a anunțat că va cere anularea amenzii pe care o consideră injustă: ”E normal ca instanțele să anunțe din timp ce cauze amână în contextul protestului, pentru a nu ne pune pe drumuri. Au fost dosare, la alte instanțe, în care nici măcar nu a fost strigată cauza, ci s-a dispus direct amânare. Dar eu tot am fost nevoit să merg până acolo.”
Avocații au cerut să fie anunțați de amânarea cauzelor
Printr-un răspuns transmis la solicitarea bihon.ro, biroul de informare și relații publice al Curții de Apel Oradea a precizat că, în data de 21 iunie 2023, cauzele aflate pe rolul instanței au fost amânate, cu excepția urgențelor, așa cum a fost anunțat prin comunicatul dat cu o zi înainte.
„De asemenea, la 20.06.2023, au fost înaintate adrese Barourilor Bihor și Satu-Mare, prin care avocații au fost informați în legătură cu acțiunea de protest de la nivelul instanței, informații, care au fost postate pe pagina de portal a instanței și transmise totodată mass-mediei sub forma comunicatului de presă”, a transmis sursa citată.
Totuși, mai mulți avocați s-au declarat nemulțumiți, arătând că au fost cazuri – la instanțe din țară care au anunțat proteste – în care magistrații au decis să judece cauze care nu se încadrează la urgențe. ”Sunt oameni care vin din străinătate ca să fie audiați ori avocați care parcurg sute de kilometri ca să afle abia în sala de judecată că dosarele nu se mai judecă. Tot așa, sunt avocați care nu merg, știind că e protest, dar riscă amenzi, ca și colegul nostru”, a explicat un avocat pentru bihon.ro. Situația a provocat și o reacție a Uniunii Naționale a Barourilor din România, care a cerut Consiliului Superior al Magistraturii ”ca instanțele judecătorești să comunice către barouri evidența clară a situației de fapt de la nivelul fiecărei instanțe, pentru ca activitatea avocaților să se desfășoare în condiții optime”. Ca urmare a acestei solicitări, CSM a transmis o circulară instanțelor din țară prin care a cerut afișarea, cu cel puțin o zi lucrătoare înaintea fiecărei ședințe de judecată, a listei cauzelor care se vor judeca la termenul respectiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!