La loc comanda, pentru statuia lui Mihai Viteazul! Acesta este mesajul Direcţiei Judeţene de Cultură, dar şi a Comisiei Zonale pentru Monumente către Primăria Oradea. Municipalitatea orădeană este decisă să dezasambleze în acest an statuia Voievodului şi s-o mute în Parcul Olosig, rebotezat Parcul Mihai Viteazul. Iată însă că ambiţia municipale de a sărbători centenarul Marii Uniri reaşezându-l pe Rege Ferdinand Întregitorul în Piaţa Unirii se loveşte de obiecţiile specialiştilor din zona cultural-arhitecturală.
Jurnal Bihorean a aflat în exclusivitate că, întrunită joi, 5 martie, Comisia Zonală pentru Monumente Istorice nr. 6, cu sediul la Oradea, a dat aviz negativ mutării statuii lui Mihai Viteazul în spaţiul găsit de Primărie – Parcul Olosig. Parcul a fost socotit ca fiind periferic, nepotrivit pentru o statuie cu o asemenea valoare simbolică. Dacă avizul comisiei este unul consultativ, cel al Direcţiei pentru Cultură este unul imperativ. Iar acesta este tot unul negativ, însuşindu-şi, astfel, obiecţiile specialiştilor din comisie. „S-a considerat că noul amplasament nu este potrivit şi ulterior noi am considerat că noul amplsament nu este pe măsura importanţei pe care statuia a dobândit-o în ultimii douăzeci”, ne-a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Lucian Silaghi.
[poll id=”100″]
Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) şi Comisia Zonală pentru Monumente Istorice nr. 6, cu sediul la Oradea, se opun mutării statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în Parcul Olosig. Primăria Oradea plănuieşte această mişcare pentru acest an, când se reamenajează şi Piaţa Unirii, ce ar urma să-l găzduiască din nou pe Regele Ferdinand în ansamblul Duiliu Marcu.
Semnificaţia statuii
Lucian Silaghi, omul care conduce DJC transmite că avizele negative nu au legătură cu oportunitatea amplasării în Piaţa Unirii a Regelui Ferdinand sau a Voievodului. „Nu facem discuţii pe criterii de estetică sau care statuie este mai importantă”, declară Silaghi, care informează că atât Comisia Zonală cât şi Direcţia pentru Cultură au considerat că noul amplasament găsit de Primărie statuii lui Mihai Viteazul nu se pretează statuii ecvestre a Voievodului. Mai ales că în proximitate este şi turnul de apă, de la intersecţia străzilor Coposu cu Lacul Roşu, socotit inportun a se învecina cu monumentul. Lucian Silaghi: „Primăria a solicitat un aviz de la Comisia zonală 6 pentru mutarea statuii lui Mihai Viteazul în Parcul Liniştii. Comisia a spus că nu este de acord cu amplasmentul pe care îl doreşte Primăria. Avizul Comisiei zonale este consultativ, după care avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură este imperativ. Argumentul este că în cei douăzeci de ani statuia ecvestră a dobândit o semnificaţie deosebită în cadrul comunităţii locale şi nu s-ar permite o anumită marginalizare. Se consideră că noul amplasament este mult mai periferic. Acolo este şi turnul de apă, care nu cadrează”. Directorul DJC Bihor arată că Direcţia pe care o conduce şi-a însuşit argumentele Comisiei zonale, iar documentaţia a plecat de la DJC spre Ministerul Culturii cu recomandarea de a nu se accepte mutarea statuii Viteazului de pe actualul amplasament. Preşedintele Comisiei Zonale pentru Monumente nr. 6, înfiinţată prin Ordin de ministru, este arhitectul Niels Auner, cel care a contribuit în 40 de ani la restaurarea a peste 100 de biserici de lemn din Ardeal. Din Comisie mai fac parte arhitecţii-şefi ai judeţelor Bihor, Satu Mare şi Maramureş. De asemenea, sunt membri arheologul Sorin Bulzan, de la Muzeul Ţării Crişurilor şi arhitectul orădean Emodi Tamas, cel care a făcut primul proiect de reamenajare a Pieţei Unirii, abandonat până la urmă de Primăria Oradea. Şeful DJC Bihor, Lucian Silaghi, este secretarul Comisiei Zonale.
Coloneii opozanţi
Înainte să dea avizul negativ, Comisia Zonală a ascultat atât poziţia Primăriei, cât şi cea a Asociaţiei Culturale Mihai Viteazul, cea care se opune mutării lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. „În cadrul Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice s-a oferit posibilitatea ambelor părţi de a-şi expune poziţia. Au fost prezenţi din partea municipalităţii arhitectul-şef Adrian Lipoveanu şi proiectantul Popescu Sturz, precum şi domnii colonei Moşincat şi Ursu, de la Asociaţia Culturală Mihai Viteazul. Am mers pe teren cu preşedintele Comisiei, pentru a se vedea amplasamentele”, transmite Silaghi.
Ministerul şi Primăria
În ciuda opoziţiei din plan local, Primăria ar putea primi de la Bucureşti undă verde pentru ca Mihai Viteazul să-i lase locul Regelui Ferdinand, urmând a fi mutat în Parcul Olosig. Comisia Naţională pentru Monumente de For Public din cadrul Ministerului Culturii ar putea trece peste deciziile luate la Oradea, contrare intenţiilor Primăriei. „Documentele au fost trimise la Bucureşti. Ei ar putea invalida avizele negative. Le-am pus la dispoziţie toată documentaţia. Am adăugat şi avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură”, informează Lucian Silaghi.
Viceprimarul Mircea Mălan mizează pe decizia decidenţilor din Capitală. Mălan spune că această Comisie Zonală nu are competenţă în acest caz! Mălan: „Este o procedură care trebuie urmată. Poziţia Consiliului Local este clară, dar nu este suficientă. Facem acum demersurile pentru a obţine avizele necesare, apoi vom contracta lucrarea. Avem o comisie regională, dar nu e de competenţa ei, ci e de competenţa unui for public la nivel naţional, din cadrul ministerului”, ne-a transmis viceprimarul care se ocupă de proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!