Ca şi consilier al ex-ministrului Monica Macovei, Dănileţ a avut acces la arhiva fostului serviciu de informaţii SIPA al Ministerului Justiţiei, bazându-şi astfel acuzaţiile privind corupţia justiţiară. Deşi cercetat disciplinar de către CSM la cererea a 20 de judecători clujeni „ofensaţi”, Dănileţ a continuat acuzele dar şi iniţiativele pentru reformă şi transparenţă în justiţie, fiind alături de judecătoarea orădeană Dana Gârbovan un susţinător al postării online a tuturor sentinţelor prin sistemul Jurindex.
Zilele trecute, Dănileţ a denunţat o practică avocăţească de ocolire a procedurii de alocare aleatorie a dosarelor civile. În esenţă, se depun mai multe cereri, în aceiaşi cauză. Iar după repartizare, reclamantul îşi retrage cererile de la judecătorii care nu-i convin.
În 2007 şi 2008, judecătorul Cristi Dănileţ a fost cercetat disciplinar de către CSM, la cererea a 20 de judecători de la Curtea de ApelCluj şi a 30 de grefieri de la Tribunalul Cluj, care l-au acuzat de declaraţii defăimătoare la adresa justiţiei. Aceasta după ce Dănileţ a denunţat în cadrul unui seminar dar şi în presă „încrengătura de relaţii” şi corupţia din justiția românească.
„În cercurile justiției se ştiu foarte bine tarifele necesare pentru a se trânti o sentinţă”, dezvăluia Dănileţ, care adăuga că el însuşi a făcut obiectul unei tentative de mituire, prin intermediul unui procuror. Dănileţ şi-a mai susţinut atunci afirmaţiile şi prin documentele fostului serviciu de informații SIPA al Ministerului Justiţiei, la care a avut acces ca şi consilier al lui Macovei.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!