Ziua Naţională fără Fumat celebrată joi în România coincide, de doi ani cu Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice. Experţii au decis ca în 18 noiembrie din fiecare an să se atragă atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă rezistenţa la antibiotice printre europeni, inclusiv români.
Bacteriile rezistente la antibiotice ameninţă în primul rând viaţa pacienţilor din spitalele europene pentru că în ultimii ani acestea cresc foarte mult numărul de îmbolnăviri (morbiditatea) dar şi numărul deceselor (mortalitate).
Anul acesta, s-a decis să se atragă atenţia asupra utilizării inadecvate a antibioticelor care conduc la dobândirea rezistenţei la antibiotice. Din acest motiv, campania demarată de către experţi străini şi români vizează medicii care prescriu medicamente, membrilor comisiilor medicamentului, managerilor, farmaciştilor şi altor categorii de personal, care sunt şi vor fi atenţionaţi să nu mai prescrie fără folos antibiotice pacienţilor. Apoi, rezistenţa la antibiotice poate apărea şi din cauza utilizării inadecvate a antibioticelor. Inspectorii sanitari atrag atenţia că, potrivit unor studii europene, un procent de până la 50% din toate antibioticele folosite în spitale pot fi prescrise inadecvat.
Prin urmare, inspectorii sanitari bihoreni vor merge în spitale pentru a-i atenţiona din nou pe şefii de spitale, medicii din spitale, dar şi doctorii de familie, medicii de laborator, farmaciştii şi personalul din compartimentele specializate de supraveghere şi control a infecţiilor nosocomiale despre prescrierea antibioticelor.
Pacienţii nu mai pot fi învinuiţi că abuzează de antibiotice fiindcă de o bună bucată de vreme nu mai pot ridica din farmacii pastile decât în număr extrem de mic şi pentru o perioadă foarte scurtă: o noapte, un weekend.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!