Episcopul Greco-Catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, împreună cu vicarul eparhial, pr. Olimpiu Todorean, au fost invitaţi să ia parte la deschiderea Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic (INTC) care se desfăşoară în perioada 22-26 iulie la Cluj Napoca.
În deschidere, în calitate de reprezentant al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, PS Virgil Bercea le-a spus tinerilor: „Cu toată dragostea vă salut pe fiecare dintre voi. Astăzi, aici şi acum, Isus v-a chemat şi v-a chemat în special pe voi, tinerii. V-a chemat pentru a căuta şi a găsi fericirea”.
Prelatul le-a amintit tinerilor de ceea ce Papa Francisc afirmă: că „Fericirile” trebuie să fie un program de viaţă.
„Fericirile sunt un program de viaţă şi de trăire în comuniune cu Domnul, cu Sfânta Treime”, a spus Episcopul de Oradea la deschiderea INTC, care s-a desfăşurat în curtea Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla (unde sedesfăşoară mare parte din întâlnire).
„Fericirile sunt ceea ce a trăit cu adevărat Isus Cristos şi ne-a lăsat moştenire. Fericirile sunt daruri ale Spiritului Sfânt, care lucrează în voi atunci când îl primiţi pe Domnul. Fericirile reprezintă atitudinea noastră interioară atunci când suntem interpelaţi de Domnul.
Fericirile sunt un program pe care l-am primit de la Domnul, pe care trebuie să ni-l asumăm, care să devină al nostru”, a mai continuat Bercea.
Două noţiuni despre fericire
Acesta a accentuat apoi că există două noţiuni despre fericire: fericirile după „logica lumii” şi Fericirile evanghelice, explicând că Dumnezeu îi cheamă pe toţi oamenii la fericire.
„Astăzi, din nou, Mântuitorul ne cheamă să fim curaţi cu inima pentru a-l vedea pe Dumnezeu şi a fi cu adevărat fericiţi. Domnul ne cere să avem conştiinţa curată, inima senină şi nevinovată, să fim fără de păcat şi liberi cu spiritul”, a adăugat Virgil Bercea.
În opinia sa, inima curată înseamnă că viaţa noastră interioară trebuie să fie transparentă, curată, înseamnă că îl iubim şi să îl respectăm pe aproapele.
„A fi curat cu inima înseamnă a fi bucuros, a fi tu însuţi. Inima curată înseamnă a şti să te rogi, înseamnă să facem – în numele Domnului – doar binele. Inima curată înseamnă să fim sarea pământului şi lumina lumii”, a mai afirmat prelatul.
Citându-l pe Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, PS Virgil i-a îndemnat pe tineri să nu le fie teamă. „Deschideţi larg porţile lui Isus! Când le deschideţi sunteţi cu inima curată şi sunteţi fericiţi, pentru că îl aveţi în inima voastră pe Dumnezeu. În numele Conferinţei Episcopale, dragi tineri, eu vă îndemn: fiţi cu inima curată! Aveţi curajul să căutaţi fericirea! Aveţi curajul să vă îndrăgostiţi de Biserică şi să o faceţi să renască. Dragi tineri, vă mai îndemn să aveţi curajul să vă îndrăgostiţi de România. Domnul vă cheamă pe acest drum”, a îndemnat episcopul Bercea.
Sursa: Catholica.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!