Sistemul de avertizare a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă comune, desfășurată luni dimineața, la care au participat din partea ISU Crișana: Inspectorul șef colonel Caba Sorin Mihai, adjunct al inspectorului șef, locotenent – colonel Zoicaș Florin, purtător de cuvânt maior Camelia Roșca, iar din partea OTL: directorul general inginer Pop Viorel Mircea, inginer de sistem Negruț Horia și purtător de cuvânt Carmen Tocuț.
https://youtu.be/buDpTgjerJg
Orădenii vor putea viziona pe panouri informații referitoare la avertizările meteo, dar și despre exercițiile de testare a sistemului de alarmare publică.
„Odată ce dispeceratul nostru primește informarea, va comunica în cel mai scurt timp dispeceratului de la OTL perioada și informația necesară în așa fel încât pe durata acestui cod mesajul va apărea în toate stațiile instantaneu”, a precizat inspectorul șef ISU Crișana, colonel Caba Sorin Mihai
Potrivit ISU Crișana, în momentul primirii avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru municipiul Oradea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor va comunica dispeceratului OTL mesajul de avertizare, acesta urmând a fi afișat, pe toată durata de valabilitate precizată de ANM, pe fiecare din panourile aflate în stațiile OTL.
„Studiem posibilitatea ca toate aceste mesaje să le afișăm în continuare și pe autobuze și tramvaie, dar afișajele din acestea nu pot fi date din dispecerat direct și trebuie updatate de către șoferi sau vatmani”, completează directorul OTL, Pop Viorel Mircea.
Astfel, pentru ca cetățenii să poată lua măsurile necesare de protecție în vederea preîntâmpinării situațiilor de urgență pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, în funcție de fenomenul avertizat și de intensitatea acestuia, pe panourile precizate vor apărea mesajele corespunzătoare, ca de pildă:
“Cod portocaliu – Vânt puternic”;
“Cod portocaliu – Ploi însemnate cantitativ”;
“Cod portocaliu – Descărcări electrice și grindină”;
“Cod portocaliu- Fenomene meteo periculoase”;
“Cod roșu – Vânt puternic”;
“Cod roșu – Ploi însemnate cantitativ”
“Cod roșu – Descărcări electrice și grindină”
“Cod roșu – Fenomene meteo periculoase”
Totodată, orădenii vor fi informați, și în acest mod, cu privire la exercițiile de testare a sistemului de alarmare, mesajele afișate în aceste situații fiind: “Exercițiu alarmare publică – Alarmă la dezastre” sau “Exercițiu alarmare publică – Prealarmă aeriană” ori “Exercițiu alarmare publică – Alarmă aeriană”.
Maior ISU Crișana, Camelia Roșca, a prezentat și primele de măsuri de siguranță pe care cetățenii trebuie să și le ia în momentul în care observă o avertizare meteo. „În momentul în care cetățenii văd aceste mesaje, indiferent că se află în trecere pe jos, în stațiile de tramvai sau observă pe panourile de afișare informațiile meteorologice, să ia măsurile necesare pentru a se proteja. Dacă fenomentul se manifestă, se adăpostesc în cea mai apropiată clădire. Dacă nu se manifestă să se îndrepte spre domiciliu, să evite alte deplasări, să parcheze în zonă sigură, la distanță de stâlpii de electricitate și de copaci”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!