Persistența temperaturilor ridicate, caracteristice în timpul verii, poate influența negativ starea de sănătate a populației, în special a grupelor de risc: copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, boli cronice, persoane care desfășoară activități profesionale în aer liber etc., transmit reprezentanții DSP Bihor (Direcția de Sănătate Publică Bihor).
[eadvert]
Medicii DSP spun că ar fi bine ca pe vreme de caniculă să fie evitate ieșirile în natură și activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11:00-18:00: „Încercați să stați cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. Este indicat ca plimbările să se facă dimineața și seara. Dacă este necesar să ieșiți, încercați să stați sau să mergeți mai mult prin zonele cu umbră. Protejați-vă capul, fata și ochii cu ajutorul unei pălării și a ochelarilor de soare. Purtați haine de culoare deschisă, subțiri, comode; de preferat sunt cele din in și bumbac; evitați-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice, care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aveți la îndemână o sticlă cu apă”.
Doctorii recomandă consumul unei cantități de minimum 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume), fără a aștepta să apară senzația de sete, iar în perioadele de caniculă, se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 minute. „Lichidele nu trebuie băute prea reci, pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, mușețel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduțe sau la temperatura camerei, ușor îndulcite. Alimentația trebuie să fie una ușoară, să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii. Recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum și cât mai multe fructe și legume, care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conțin, asigură în mod constant hidratarea organismului (o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă). Evitați sau măcar limitați consumul de grăsimi și dulciuri concentrate”.
Inspectorii sanitari afirmă că nu este recomandat consumul de alcool, nici măcar bere sau vin, pentru că și acestea favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. E bine să se evite și băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Spray cu apă minerală pe piele
„Faceți cât mai des dușuri cu apă călduță. Puteți utiliza spray-uri cu apă minerală pentru hidratarea pielii”, spun doctorii. Aceștia indică metodele prin care se poate menține răcoarea în locuință: cu ventilatoare sau aparate de aer condiționat. Însă, pentru a nu apărea alte probleme de sănătate din pricina diferenței prea mari de temperatură din exterior față de interior, medicii subliniază că aparatul de aer condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu numai 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 °C. Dacă nu aveți aer condiționat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spatii care beneficiază de aer condiționat. În rest se poate limita creșterea temperaturii în locuințe prin închiderea ferestrelor, pe toată perioada din zi în care temperatura exterioară este superioară celei din locuință. Ajută jaluzelele și draperiile, dar și stingerea luminii artificiale, ori scăderea intensității acesteia, precum și închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.
Plaja nu este recomandată între orele 11:00-18:00, când razele soarelui sunt foarte puternice: „Nu uitați de protecția capului, a ochilor, a buzelor. În cazul în care suferiți de anumite afecțiuni, cereți sfatul medicului înainte de a vă expune la soare. Dacă ați făcut insolație, aveți nevoie de săruri minerale pe care le puteți asigura prin consumul de supe de legume și sucuri de fructe. Se mai recomandă alimente cu aport mare de potasiu și magneziu, cum ar fi: banane, pepene galben, linte, cartofi, mazăre, fasole boabe și soia. Evitați expunerea la soare câteva zile, utilizați produse pentru calmarea arsurilor solare, iar dacă simptomele se agravează sau se prelungesc, consultați medicul”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!