O mare parte a angajatorilor bihoreni nu respectă, în mod frecvent, o serie de prevederi legale în ceea ce priveşte relaţiile de muncă. Acest lucru a fost constatat în urma controalelor efectuate de către ITM Bihor.
Drept urmare, instituţia supune atenției angajatorilor și angajaților principalele aspecte legale care trebuie respectate în domeniul relațiilor de muncă conform legislației în vigoare.
Recomandări
„Contractul individual de muncă se încheie în formă scrisă, se înregistrează în REVISAL şi se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat, iar un exemplar al contractului se înmânează salariatului”, transmite ITM Bihor.
Altă informaţie se referă la perioada de probă. Aceasta se desfăşoară după încheierea contractului individual de muncă. Pe durata executării contractului de muncă nu poate fi stabilită decât o singură perioadă de probă. Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, raportul de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Durata timpului de muncă este un alt aspect evidenţiat de ITM Bihor: normă întreagă – 8 ore pe zi (timp de 5 zile) şi de 40 de ore pe săptămână; durata maximă – 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare; repausul între două zile de muncă nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive; durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore trebuie să fie urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.
Instituţia se referă şi la munca suplimentară, care este munca prestată, cu acordul salariatului, în cursul săptămânii de lucru şi se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia sau prin ore libere plătite. În situaţia în care compensare prin ore libere plătite nu este posibilă, este obligatorie acordarea unui spor de cel puţin 75% din salariul de bază, corespunzător duratei acesteia. Orele lucrate în repausul săptămânal nu sunt considerate ore suplimentare.
Munca „la negru”
ITM Bihor reaminteşte angajatorilor bihoreni cazurile care sunt considerate muncă nedeclarată. În această categorie punctăm: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în REVISAL cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat; primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
„Este obligatorie menționarea în contractul individual de muncă cu timp parţial a repartizării programului de lucru și a interdicției de a efectua ore suplimentare, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora”, spun reprezentanţii ITM Bihor.
„ITM Bihor, în exercitarea atribuţiilor de control a dispoziţiilor legale în domeniile sale de competenţă, susţine respectarea drepturilor celor ce muncesc şi nu acceptă sub nici o formă desfăşurarea muncii fără forme legale, urmărind cu prioritate eradicarea acesteia prin aplicarea pârghiilor legale”, ne-a precizat Marius Rotar, inspectorul şef al instituţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!