Cu creşterea preţului la gaz asumată, Municipalitatea are în plan mărirea ponderii geotermalului, de la 5% din sistemul de încălzire cât e azi, până la 20-25%. „Din cele două să facem un preţ acceptabil, unic pentru toată lumea”, a anunţat primarul Ilie Bolojan.
„La două milioane de lei vechi gigacaloria, cei de pe scară îmi interzic să pornesc căldura din beci. O să stea în şubă mai degrabă. Nu vrem să ne debranşăm, pur şi simplu n-o pornim”, a spus una dintre vorbitoare.
„Se va ajunge urât în Ioşia. S-au strâns semnături ca să nu plătim gigacaloria la preţul ăsta”, a fost avertizat edilul şef de o alta.
„Lasaţi-ne în pace!”
Au fost şi voci mai vehemente. „Când expiră aurorizaţia Transgexului? Cine-i strânge de gat şi-i obligă să nu ceată autorizaţie pentru anul viitor?”, a cerut să afle administratorul Florian Vlad. „Nu avem nimic în comun cu CET-ul! Nu acceptăm să plătim pentru transportul gigacaloriei 200 de lei. 90% din asociaţia mea sunt săraci. Uitaţi să vorbiţi de apa caldă care a fost 100 de lei şi va fi 200. Lăsaţi-ne în pace! Prefer cu toată asociaţia să ne debranşăm”, ameninţă orădeanul din Ioşia, şi el.
„Trăiesc în Ioşia de din 1975. Transgexul a făcut experimente pe noi, dar până atunci am plătit frigul din apartamente. Să plătim acelaşi preţ cu restul oraşului după ce ani de zile am îndurat frig mi se pare nenormal. Dacă Transgex ne-a putut vinde caldura la 104/gcal, de ce ne ia CET-ul aşa mult numai pentru transportul agentului termic”, a intervenit şi Leontin Mateaş.
Debranşarea?
„Până când mai acceptăm să plătim apa rece ca şi apă caldă. La ora 7 dimineaţa când trimit copilul la şcoală îl spăl cu apă rece. Recircularea nu există”, a reclamat un altul. S-a ales cu promisiunea primarului că, cu refacerea magistralelor se va rezolva treptat, şi problema retururilor.
„Ce facem cu cei care au cerut să se debranşeze, nu au plătit anii trecuţi şi m-au anunţat că nu vor plăti nici în acest an. Mă apropii cu restanţa la 50 de milioane”, a cerut să se informeze un administrator de pe Republicii.
„Debranşările ţin mai mult de bucătăria internă a asociaţiilor. Blocurile transferă 30% din căldură prin pereţi. Izolarea termică este cea mai bună soluţie”, a răspuns edilul şef. A omis să pomenească de obligaţia asumată Municipalitate, de a menţine numărul de clienţi ca să poată primi finanţarea pentru modernizarea CET-ului.
„Cât timp există primar sau Consiliu local, aceste autorităţi decid strategia pentru tot oraşul. Dacă cei din Velenţa plătesc un preţ, pot şi cei din Ioşia”, a fost una dintre declaraţiile edilului revelatoare pentru intenţiile de creştere unitară a preţului.
C.Gh
Citiți principiile noastre de moderare aici!