Cât de bine o duc primarii din vestul țării? Cu ce averi au intrat la cârma primăriilor, ce afaceri au știut să facă până acum și cu ce salarii s-au descurcat înainte să devină primari (cu drepturi depline) peste Arad, Timișoara, Cluj-Napoca sau Oradea? Dacă ne uităm peste declarațiile de avere ale lui Călin Bibarț, Dominic Fritz, Emil Boc și Florin Birta și încercăm să facem un top al acestora în funcție de bunurile și valorile pe care le dețin, am putea spune că clujeanul și arădeanul o duc de departe cel mai bine, potrivit Aradon.ro.
[eadvert]
La polul opus se situează primarul Oradiei, care nu are un imobil al său, de pildă, ci doar un teren într-o comună din Bihor. Dominic Fritz pare (chiar și studiat prin prisma declarației sale de avere) omul occidental. E sigurul care pe lângă salariul de funcționar, are acțiuni la diverse firme, unele extrem de cunoscute în lume. Un lucru este însă comun când vine vorba de cei trei demnitari din vest: toți au muncit înainte tot la stat, numai că Dominic Fritz se poate lăuda că a muncit la statul german.
Iată cum le arată averile, potrivit declarațiilor completate de către edili la finele anului 2020 sau începutul anului 2021.
Primarul Aradului, Călin Bibarț
Călin Laurențiu Bibarț, primarul municipiului Arad, deține nu mai puțin de două case de locuit și un apartament în municipiu, împreună cu soția sa, Cristina Bibarț, directorului Zonei Libere Curtici Arad. Una dintre case se întinde pe o suprafață de 150 mp, în timp ce a doua ocupă nu mai puțin de 298 de mp. Apartamentul soților Bibarț are 73 de mp. Toate cele trei imobile de locuit au fost achiziționate prin cumpărare (plus construire, în cazul caselor). Acestora li se adaugă și patru terenuri intravilane, trei în municipiu Arad și unul în comuna Pantelimon, toate între 300 și peste 500 mp, deținute în coproprietate cu soția, trei terenuri fiind cumpărate, iar unul obținut prin cumpărare și dezmembrare.
Dacă la categoria case și terenuri, familia Bibarț poate fi lejer invidiată, la categoria mașini primarul Aradului se poate lăuda doar cu o Dacia Logan, cumpărată în 2009. Cei mai mulți însă se vor gândi că edilul nu a avut niciodată nevoie de mașină personală, pentru că a avut mereu un vehicul de serviciu primit de la instituțiile la care a lucrat.
La categoria bijuterii, în declarația de avere completată în noiembrie 2020, Călin Bibarț și-a trecut bunuri în valoare de 31.000 de euro, iar la arme de vânătoare și lunete, un capitol extrem de drag primarului, bunuri în valoare de 10.000 de euro.
Trei conturi curente avea deschise la bănci edilul anul trecut, unul în valoare de peste 13.000 de lei, un altul în valoare de aproape 15.000 de dolari, iar unul fără bani. Dacă la capitolul economii, în declarații situația nu pare una fabuloasă, la datorii situația se arată mai dificilă pentru că edilul are un credit luat în 2014 de la o bancă, în valoare de aproape 110.000 de lei, care trebuie înapoiat până în 2039, dar și împrumuturi luate în 2014 și 2016 de la aceeași persoană, membru de familie, primul în valoare de 15.000 de euro, al doilea în valoare de 7.220 euro.
Cât privește banii primiți pe munca prestată anul trecut, Călin Bibarț a câștigat din fotoliul de primar, un salariu anual de 155.222 lei, în timp ce soția sa a încasat, tot anul trecut, din salariul de la Zona Liberă Curtici Arad 125.270 de lei. Potrivit propriei declarații de avere, edilul nu și-a întregit averea cu nici un alt venit din nicio altă sursă în anul care a trecut, cu excepția unui contract de închiriere, care i-a adus anul trecut 19.176 de lei.
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz
Declarația de avere a primarului Dominic Samuel Fritz este datată 20.01.2021 și, potrivit ei, primarul Timișoarei deține un singur teren în intravilanul orașului vecin, în suprafață de 50 de mp, achiziționat în 2015 și un apartament în suprafață de 62 mp, tot în Timișoara, achiziționat tot în 2015. La capitolul conturi în bănci, primarul din vecini are un cont curent deschis în 2008 în valoare de 16.383 de euro, la o bancă din Germania, și un depozit bancar de ceva peste 2.000 de euro deschis în 2013, la aceeași bancă. Totodată, mai are două conturi curente deschise la bănci din România, un cont în valoare de 1.000 de lei, iar un altul în valoare de 800 de euro, ambele datând din 2015.
Dominic Fritz nu are nicio mașină trecută în declarația de avere, dar cu siguranță are la dispoziție mașina instituției pentru deplasări în interes de serviciu. Presa l-a surprins însă pe primar venind la lucru cu bicicleta personală.
Cu totul altfel arată declarația de avere a primarului Fritz când vine vorba de sumele pe care acesta le-a investit pe piața financiară. La capitolul plasamente și investiții directe, edilul are acțiuni la zece societăți și un împrumut acordat unei firme. Vorbim de acțiuni sau părți sociale la firme precum Visa INC (1.368 de euro), Vontobel Clean Tehnologies (5.655 euro), Siemens Healthinners (2.310 euro), Netflix (12.510 euro) ori Allianz (2.178 euro) sau Samsung (3.462 euro). Împrumutul acordat firmei Kapilendo este în valoare de 5.496 euro.
La capitolul datorii, băncile nu par a fi preferatele primarului neamț, care nu a accesat niciun credit de la instituțiile bancare. Nici prietenii sau familia nu l-au împrumutat pe Dominic Fritz. În schimb, edilul și-a trecut la acest capitol împrumuturile din campania electorală, trei la număr, luate în 2020 și scadente în 2021, în valoare de 50.000 lei, 25.000 lei și 12.000 lei.
Cât privește veniturile pe care le-a produs primarul anul trecut prin muncă, acestea sunt în valoare de 41.705 euro, suma reprezentând salariul încasat din ianuarie până în septembrie 2019 de la Administrația Prezidențială, Berlin (Germania). La aceste venituri se adaugă și suma de 8.748 lei ca urmare a închirierii apartamentului. Niciun alt venit nu este trecut ca fiind obținut de primarul Fritz de-a lungul anului trecut.
Primar Cluj-Napoca, Emil Boc
Declarația de averea a lui Emil Boc datează din momentul preluării noului mandat de primar, 21 octombrie 2020. Potrivit acesteia, edilul are cotă parte din mai multe terenuri moștenite în localitatea clujeană Răchițele. Tot acolo, Boc a moștenit în 2013 o casă cu cabană. La capitolul imobile, în averea clujeanului se mai adaugă două apartamente. Unul dintre acestea este deținut împreună cu soția, iar cel de-al doilea este deținut al fiicei sale, Cezara.
Pe numele primarului este înregistrat un singur autoturism, un Peugeot din anul 2007.
Emil Boc are conturi deschise, în lei, euro și dolari, la băncile din România. Doar în lei, primarul are depozite însumate la peste 500.000 lei, plus încă aproximativ 16.000 euro și 6.900 dolari. La datorii, edilul are un credit contractat în 2020 pentru campania electorală, în valoare de 45.000 lei, care are ca termen de achitare anul 2025.
Pe parcursul primelor 9 luni din anul 2020, primarul a obținut venituri de aproximativ 178.000 lei. Pe lângă venitul din salariul de primar (circa 123.000 lei), Emil Boc și-a rotunjit veniturile cu încă aproximativ 55.000 lei de la Universitatea Babeș Bolyai. În aceeași perioadă, soția primarului a întregit veniturile familiei cu încă 58.000 lei, Tot la capitolul venituri este încadrată și bursa de circa 500 lei/lunară primită de fiica Cezara, care studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca.
Primarul Oradiei, Florin Birta
Dacă primii trei primari par că o duc destul de bine sau chiar bine în viață, primarul de Oradea, fostul viceprimar, nu se poate lăuda cu multe bogății. Florin Alin Birta are la capitolul bunuri imobile un singur teren, în comuna Sânmartin, județul Bihor, de categoria a treia, în suprafața de doar 681 mp, teren dobândit prin moștenire anul trecut! Primarul Oradiei nu are niciun apartament sau vreo casă pe numele său, nici bijuterii, nici arme de vânătoare și nici măcar acțiuni pe la firme celebre. Are, în schimb, potrivit declarației de avere completate anul trecut în noiembrie, două mașini, mai exact două Skoda Octavia, ambele cumpărate, prima în 2005, iar a doua în 2017, semn că a rămas fidel aceleiași mărci.
Spre deosebire de marea majoritate a politicienilor, primarul Florin Birta nu a împrumutat nicio cunoștință cu sume fabuloase de bani și nici nu s-a împrumutat de la acestea. A apelat totuși la o bancă din România pentru un credit în valoare de 35.500 de lei, în anul 2018, bani pe care trebuie să îi înapoieze până în 2023.
Dacă analizăm declarația de avere a primarului Birta, aflăm că singurul venit al acestuia, de-a lungul anului trecut, a fost salariul obținut de la Primăria Oradea, unde a ocupat funcția de viceprimar până în toamna lui 2020. Venitul anual al primarului a fost de 143.484 de lei. Soția sa a câștigat mult mai puțin de-a lungul anului decât edilul: 31.000 de lei, de la societatea la care este angajată. Singurul venit care se adaugă salariilor celor doi soți este alocația pentru copii, în valoare de 3.200 lei.
Trimite articolul
XSaracii bogati…daca ar doar salariile ar veni privat dar ei doar la stat au lucrat …oare de ce ? De competenta la stat nu putem vorbi
-
da, mai, istetule, crahurile mondiale le-au provocat medicii, profesorii… aia de la banci erau bugetari, zevzecule?
ce grea e viata de bugetar, mi-e chiar mila de ei 🙂
Nu te întreba ce face faima pentru tie ci ce faci tu pentru faimã.
Lasa sa aiba cat vor…Fiecare cat il duce capu’.
averile sunt pe numele neamurilor si a prietenilor apropiati, ca doar nu sunt prosti, exact ca politistii, toate vilele, masinile le-au primit
6 case, 6 case, da cei 300.000 de euro inapoi startului! da, bai, primul schior al tarii , de tine e vorba, johannus!
Despre averile specialiștilor din secta Covid19, nu scrieți nimic????
Cercel, Arafat, Rafila, ministrul sănătății etc
Părerea mea este că primarii, precum și reprezentanții din fruntea județelor din această țară ar trebui să facă parte din clasa de mijloc a societății, cu venituri anuale peste medie, aș îndrăzni să spun. Așa mi s-ar părea normal!
Nu mi-ar inspira deloc incredere un primar care ar trăi în sărăcie, intr-o zonă rău famată a orașului, având ca vecini drojdia societății, pești,prostituate, interlopi încă “nerealizați” sau chiar “realizați”, asistați social sănătoși tun etc…
Pe de altă parte, tot la lipsă de incredere ar conduce și un primar care ar trăi intr-un lux orbitor, el având declarate venituri doar din salariile de bugetar.
Cum a fost cazul unui primar din inima țigănimii, din nu mai știu care sector din București, anul trecut, care fiind arestat, a plătit fără să clipească o cauțiune de un milion de euro!
Întrebat fiind de reprezentanții presei, de unde are atâta bănet a invocat o armată de mătuși magnate și câteva bunicuțe corporatiste, putred de bogate, care s-au bulucit la notari să-i doneze stimabilului proprietăți și bunuri de milioane de euro.
Trag nădejde că la noi in Ardeal și in Transilvania in general nu vom avea parte de asemenea indivizi, ci de primari cinstiți și buni gospodari.
Paradox oradean: Birta nulul este primar în Oradea dar nu plătește niciun impozit la bugetul local. Nu pentru că nu ar avea, nu sunt pe numele lui. Mișto, nu? Omul oricum nu este oradean, deci nu contribuie ca noi, fraierii locuitori adică orădeni, la bugetul local.