Pasionaţii de munte s-au întâlnit luni în Aula Magna din cadrul Facultății de Științe Economice pentru a asista la proiecţiile primei zile din cadrul galei „Expediţia – Chemare în necunoscut”, eveniment organizat de Clubul de Speologie Cristal împreună cu Universitatea din Oradea și Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor.
Prima proiecţie a fost „GeoKarst Aventure, 12 ani de explorări în Asia de Sud-Est”. Tudor Marin este din Bucureşti dar a trăit o perioadă şi în Oradea. Este instructor de speologie, canyoning şi salvaspeo şi consilier tehnic Salvaspeo Romania. Are la activ peste 20 de expediţii internaţionale. În 1996 a câştigat titlul de vicecampion mondial la primul Campionat International de Tehnica Speologiei Alpine, desfășurat pe cel mai înalt pod natural din lume: Tian-Sheng-Ciao, Regiunea Guizhou, China, în cadrul expediţiei „Panxian 96”. În cadrul proiecţiei de luni, Tudor Marin a prezentat un film de 20 de minute şi fotografii din cei 12 ani de explorare în Asia de Sud-Est, respectiv Laos şi Vietnam. De la pregătirea expediţiilor, la transportul a două tone de echipament, acomodare şi condiţii de explorare în submersie, aventura a reprezentat o colaborare internaţională în scopul de a explorara şi topografia galerii în premieră, cu mijloace speologice şi de scufundare speologică, în premieră pentru Laos şi Vietnam. Ultima dintre expediţii a fost cea de anul trecut, „Laos 2017”, cu 27 de participanţi din cinci ţări: Franţa, Romania, USA, Belgia, Elveţia, în care s-au explorarat şi topografiat peste 20 de kilometri de galerii în premiera pentru Laos.
Pe Manslu
Varga Csaba, alpinistul orădean, de meserie architect, a prezentat în continuare expediţia sa de anul trecut din Nepal. Alpinistul a cucerit vârful Manaslu din masivul Himalaya, de 8163 metri, unde a urcat pe 28 septembrie, fără aparat de oxigen şi fără ghid. El este cel care anul trecut provoca discuţii pe mediile de socializare în momentrul în care, ajuns în vârf s-a fotografiat cu steagul regiunii Partium şi cel al Ungariei pe care scria Nagyvárad (Oradea). A provocat însă zâmbete când pe filmare a apărut, după atingerea vârfului, mesajul pentru prietenii speologi de la Clubul Cristal în care mărturisea că nu vede rostul cheltuielilor şi al efortului depus riscându-şi viaţa, că va merge de acum cu ei doar în Padiş, în Glăvoi, pentru că acolo e ţara lui. Desigur, ajuns acasă se gândeşte deja la următoarea expediţie pe cele mai înalte vârfuri din lume.
Şcoală şi explorări
Speologul Radu Pușcaș de la Asociația Speologică Prusik a vorbit despre explorarea Izvorului de la nuci, într-un loc accesibil profesioniștilor, și despre sifonul terminal din Poiana Gropii. Seara de proiecţii a fost încheiată de Adina Micula, membră a Clubului de Speologie Speodava Ştei. Proiecţia de fotografii a ilustrat ediţia Speleofeminin cu participare internaţională, de anul trecut din paltoul carstic Padiş. Şcoală de tehnică speologică, Speleofeminin are scopul de a promova speologia în rândul fetelor şi femeilor. Cursurile şcolii sunt structurate pe începători, adică TSA 1 (Tehnica Speologiei Alpine) şi avansaţi, respectiv TSA 2. Anul trecut au intrat în şcoală 19 cursante din Romnia, Franța, Serbia și Australia.
Ultima proiecţie din program, cea a primului festival de escaladă desfășurat în Bihor, Osoi Climbing Fest, realizată și susținută de Răzvan Dumbravă, a fost amânată pentru această seară, ultima din cadrul acestei ediţii a galei „Expediţia – Chemare în necunoscut”. Proiecţiile vor începe tot de la ora 18, în Aula Magna. Intrarea este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!