„Cunosc mirosurile din casa celor doi, de la Paris. Am regăsit acele mirosuri în colecţia de carte la Oradea. Într-o oră şi jumătate am răsfoit cărţile dintr-un raft. Aveţi atingerile, sublinierile şi notele de lectură ale Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil. Unele cărţi au dedicaţii speciale, de pildă din partea mamei Monicăi pentru vărul ei Anton Holban. Am găsit şi o dedicaţie de mână a lui Nicolae Iorga în care scria cu curaj despre o Unire care încă nu se făptuise”, şi-a început cuvântarea Astrid Cambose, o scriitoare care îşi face doctoratul din studiul scrisorilor primite de Monica Lovinescu de la mama ei – Ecaterina Bălăcioiu (cele primite de mama ei de la Monica au fost confiscate de Securitate ca şi corp delict fiind, deocamdată, de negăsit).
Mai departe, Astrid Cambose a sugerat o nouă triere a cărţilor pentru a fi protejate speciale cele cu dedicaţii valoroase.
„Nu am nimic împotriva studenţilor atraşi de lectură ci doar împotriva lucrurilor unicat care se pot pierde fără a se putea întoarce”, a explicat Astrid Cambose.
La rândul ei, bibliotecara-şefă a Universităţii a recunoscut că prima prelucrarea a fost una „mai rapidă” dar că selecţia va fi reluată.
Totodată, şefa Bibliotecii UO a precizat că notele de mână găsite au fost mutate într-un fişet special, urmând să fie copiate şi doar copiile să fie reintroduse în cărţi, la paginile în care au fost găsite.
Sacrificiu de mamă
Astrid Cambose a mai evidenţiat dragostea de mamă a Ecaterinei Bălăcioiu, care în continuu i-a transmis Monicăi să nu se întoarcă „orice s-ar întâmpla” în ţară. Iar ca atare, mama Monicăi a murit, în 60, în Penitenciarul Văcăroiu după doi ani de detenţie. „A fost condamnată la 18 ani de închisoare când avea 72 de ani şi era bolnavă. Monica i-a păstrat cu sfinţenie cele 2.500 de scrisori primite în 11 ani. A avut remuşcări şi coşmaruri fiindcă nu s-a întors în ţară deşi ştia că Securitatea o amăgea promiţându-i că-i eliberează mama”, a mai spus Cambose.
Invitata a mai uimit auditoriul orădean cu o coincidenţă transformată de mama Monicăi Lovinescu în profeţie.
„Într-una din scrisori, dintr-o greşeală, Monica i-a scris mamei sale: «Dreptate, curaj şi iubire şi, în 1989, să fim împreună». Probabil era vorba de 49. Dar Ecaterina Bălăcioiu a transformat eroarea în profeţie: Poate atunci apele istoriei se vor limpezi şi vom fi împreună”, a încheiat Astrid Cambose.
Citiți principiile noastre de moderare aici!