Consultanţii care se coupă cu refinantare vin cu câteva exemple concludente de refinanţări de credite, cu care s-au întâlnit în ultima vreme. Aceştia recomandă clienţilor să analizeze cu atenţie toate costurile pe care le implică un credit de refinanţare şi să aleagă soluţia ce mai potrivită atunci când vor să apeleze la un astfel de credit.
Brokerii de credite pot să ofere gratuit recomandări obiective referitoare la produsele de refinanţare existente pe piaţa şi pot oferi soluţii personalizate de refinanţare clienţilor interesaţi de reducerea ratelor lunare.
Exemple
O familie (formată din trei persoane) cu venituri lunare în sumă de 4.125 lei avea rata la un credit ipotecar în valoare de 520 de euro lunar, pentru înca 27 de ani. În urma refinanţării, familia va plăti o rată lunară de 356 de euro, tot pe aceeaşi perioadă, pentru o sumă de 51.300 de euro.
O altă persoană, cu venit de 1.570 de lei, care avea trei împrumuturi de nevoi personale şi două carduri de cumpărături, pentru care plătea în total 780 de lei lunar, a contractat un credit de nevoi personale de 25.000 de lei (cât însumau cele cinci datorii) cu o rată lunară de 420 de lei.
Un alt exemplu este cel al unei familii de bugetari, ale căror venituri, diminuate cu 25% nu depăşeau 3.100 de lei. Familia în cauză plătea cumulat pe lună 2.050 de lei rate la leasing pentru autoturism, diverse bunuri luate în rate şi trei carduri de cumpărături. Refinanţând, tot printr-un credit de nevoi personale cu ipotecă, în valoare de 22.000 de euro, pe o perioada de 15 ani, familia plăteşte acum o rată unică în valoare de 203 euro lunar.
„Există totuşi cazuri când, din cauza diminuării veniturilor sau scăderii valorii garanţiilor, clienţii nu se încadrează la un credit de refinanţare, dar majoritatea clienţilor care apelează la astfel de produse îndeplinesc condiţiile de eligibilitate ale băncilor”, subliniază Ionuţ Verzea.
Cât costă refinanţarea?
Deşi refinanţarea îi ajută pe clienţii băncilor să îşi reducă considerabil rata lunară, e bine de ştiut că acest proces presupune şi anumite costuri pe care clienţii trebuie să le suporte până să beneficieze de noua rată. „În primul rând, unele bănci taxeaza emiterea aşa numitei adrese de refinanţare, cost care poate varia între 20 şi 300 de lei. Dacă refinanţarea se face cu un credit garantat cu ipotecă, clientul trebuie să suporte taxa de evaluare a imobilului (între 350 şi 600 de lei), costurile notariale privind instituirea ipotecii, etc. Cu toate acestea, costurile iniţiale se amortizează rapid, dacă clientul beneficiază de o rată considerabil mai redusă”, spune specialistul.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!