În decorul frumoasei grădini a Casei Darvas – La Roche a fost organizată joi o avanpremieră a celei de-a cincea ediții TIFF Oradea (2-4 septembrie) care a constat în vizionarea unui teaser din cine-concertul The Undesirable – pe muzica lui Dubase.
„De cinci ani Visit Oradea este partener TIFF Oradea şi împreună cu Claudia Droc, directorul TIFF Oradea, de trei ani am organizat ediţii pe care le considerăm de succes”, a spus în deschiderea evenimentului Alexandru Chira, director executiv al APTOR, care a invitat pe cei prezenţi să vizioneze cât mai multe filme din ediţia din acest an a festivalului.
„Sper să răspundeţi pozitiv invitaţiei noastre de a veni la festival săptămâna viitoare şi să povestiţi despre acesta în jurul vostru. Este a cincea ediţie şi noi ne dorim să fie cât mai multe şi în fiecare an să putem să aducem ceva nou. De exemplu, anul viitor mi-aş dori nişte petreceri. Nu am ajuns anul acesta la Cluj şi o parte din acest program recunosc că a fost făcut egoist din filme şi programe pe care mi-aş fi dorit enorm să le văd şi pe care cred că publicul le poate aprecia”, a mărturisit Claudia Droc, director TIFF Oradea.
Evenimentul special al celei de a cincea ediţii este o colaborare cu Filarmonica de Stat Oradea: cine-concertul Nosferatu, a precizat Claudia Droc. „Nosferatu este de fapt o capodoperă a filmului horror, primul film din acest gen creat de Murnau, regizor german expresionist, în 1922. Anul acesta filmul, care nu a îmbătrânit nicio secundă, sărbătoreşte 100 de ani. Şi special pentru acest film, restaurat de către Fundaţia Murnau, am făcut apel la o compozitoare română extraordinară, Simona Strungaru, care a creat o partitură absolut superbă pentru 30 de instrumentişti ai filarmonicii orădene şi trei solişti vocali: soprană, tenor şi bas. Vă invit duminică, 4 septembrie, la Filarmonică, să ascultăm acest cine-concert absolut incredibil”.
[eadvert]
Filme din festivaluri
Directorul TIFF Oradea a mai amintit că festivalul aduce, ca în fiecare an, o selecţie din cele mai apreciate titluri internaţionale, care au fost premiate la multe festivaluri, cum ar fi filmul spaniol „Alcarràs” regizat de Carla Simon, un film despre o familie de cultivatori de piersici, câştigător al Ursului de Aur anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin. Un alt film este filmul românesc „Metronom” regizat de Alexandru Belc, câştigător în acest an al premiului pentru regie la categoria „Un Certain Regard” de la Cannes.
Vor mai fi prezentate filme care au trecut prin multe festivaluri şi care sunt în premieră sau avanpremieră naţională, cum ar fi filmul „Oameni de treabă” al tânărului regizor Paul Negoescu, care a fost proiectat pe 14 august la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Filmul nu a mai fost vizionat în România, vine pentru prima dată la TIFF Oradea alături de echipa filmului.
„Încercăm în fiecare an să aducem o selecţie de avanpremiere româneşti dar şi de premiere naţionale ale filmelor maghiare, cele mai apreciate din Ungaria, şi anul acesta avem o noutate. Prima retrospectivă de autor pe care o facem la Oradea o dedicăm regizoarei maghiare Ildikó Enyedi, pe care o iubim enorm pentru frumuseţea filmelor ei, pentru delicateţea expresiilor pe care le utilizează şi pentru paleta variată de emoţii pe care ştie să le transmită. Vom proiecta trei filme superbe din cariera ei, unul dintre acestea fiind difuzat în Piaţa Unirii sâmbătă seara, Povestea soţiei mele, cu nimeni alta în rol principal decât superba actriţă franceză Léa Seydoux”, a punctat Claudia Droc, care consideră că atâta timp cât ieşim cu o emoţie din sala de cinema, am câştigat ceva în acele două ore, recomandând să nu se rateze nici întâlnirile cu regizorii şi actorii care vor veni special la Oradea pentru discuţiile cu publicul.
Teaser la cine-concert
Pe ecranul plasat în grădina Casei Darvas – La Roche au rulat apoi secvenţe din filmul „Nedorită” (The Undesirable/ A Tolonc) acompaniate de muizică live cu DJ Dubase din Oradea, care colaborează cu TIFF Oradea de la prima ediţie.
„Nedorită” este unul din primele filme mute ale celui care urma sa devina celebrul regizor al filmului „Casablanca”, Michael Curtiz (Mihály Kertész). Povestea se bazează pe o piesă de teatru a lui Ede Tóth, iar scenariul este semnat de Jenő Janovics, producator, scenarist si adevarat pionier in cinematografie datorita studiourilor Transsylvania pe care le fondeaza la Cluj in anii 1910. The Undesirable / A Tolonc ne duce în frumoasele peisaje si obiceiuri ale Transilvaniei rurale de la început de secol 20.
Liszka Angyal descoperă că bărbatul pe care îl credea sa fie tatăl ei este de fapt unchiul ei, iar mama ei este în închisoare pentru că și-a ucis adevăratul tată. Fata din Transilvania este abandonată așa că se mută în oraș pentru a deveni servitoare in casa unei familii instarite. La familia Kontra se îndrăgosteşte de tânărul stăpân al casei, Miklós. Cu toate acestea, ea este acuzată de furt, și trimisă înapoi în satul ei. O neașteptată întorsătura a evenimentelor o aduce pe tânăra Liszka faţă în faţă cu mama ei, care a fost recent eliberată din închisoare.
Artistul oradean Dubase va acompania acest film şi vineri, 2 septembrie, la Sinagoga Sion. Acesta a pus în anul 2002 bazele labelului Guerilla Outernational, sigla sub care organizează numeroase petreceri şi promovează breaks-ul alaturi de Leizaboy. Este unul dintre primii artişti din România care a acompaniat live filme. Primele cine-concerte le-a realizat în cadrul TIFF Cluj Napoca, unde a reilustrat sonor filme mute alese din arhivele cinematografiei.
De-a lungul întâlnirii din grădina Casei Darvas – La Roche, invitaţii au degustat vin de la Darabonț, şi bunătăți al fresco de la Carousel. De altfel, în ultimii trei ani, Familia Darabont a fost parteneră TIFF Oradea.
Festivalul care va debuta vineri, 2 septembrie, va avea deschiderea oficială în Piaţa Unirii, de la ora 21:00, o dată cu proiecţia filmului „Iluzii pierdute” al regizorului Xavier Giannoli. Pe site-ul TIFF Oradea, cinefilii pot găsi programul complet al evenimentelor organizate în primul weekend de toamnă în Piața Unirii, la Teatrul Regina Maria, Filarmonică și Palatul Baroc, precum și la Sinagoga Neologă Sion. Biletele de acces la proiecții și cine-concerte se găsesc pe tiff.eventbook.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!