Înainte de debutul ediţiei a 7-a a festivalului de film TIFF Oradea, a avut loc avanpremiera evenimentului într-o locaţie premiată la Bienala de Arhitectură Transilvania de anul trecut. Este vorba de ansamblul de locuinţe colective 26 Bricks al lui Raul Corbuţ, creat de arhitectul Raul Drimbău.
Locaţia a fost aleasă să fie gazdă pentru warm-up TIFF Oradea, o seară inspirată de filmul „Five and a half love stories in an apartment in Vilnius, Lithuania” (2023). Este un film de dragoste ce va fi prezentat sâmbătă, la Sala Transilvania, sub titlul prescurtat „Airbnb în Vilnius”, cinci poveşti ale unor oameni care trec printru-un Airbnb cu iubiri, drame, despărţiri.
„Am încercat să integrăm, să ţinem cont şi de lumină, şi de modul de percepere al zgomotului care se desfăşoară pe străzile adiacente imobilului, şi să ne jucăm cu cărămida care este pe soclul clădirii. Din punctul meu de vedere, arhitectura de bună calitate în Oradea începe să prindă rădăcini. Spargem barierele vizuale, estetice ale oraşului. Lăsăm o amprentă asupra lui şi cu clădiri contemporane moderne, cu o valoare arhitecturală, patrimoială, ambientală”, a punctat în deschiderea evenimentului Raul Drimbău, arhitectul locaţiei 26 Bricks.
Amfitrionul evenimentului a fost Claudia Droc, manager TIFF Oradea. „Este o mare bucurie şi o onoare pentru mine, şi pentru noi ca echipă TIFF, în fiecare an să revenim în Oradea. De la an la an publicul creşte, suntem tot mai mulţi, şi simt că există drag şi asta mi se pare că e ceea ce contează cel mai mult, pentru că este o bază foarte bună pentru ediţiile următoare. Noi avem evenimente în toată ţara, dar pot să vă spun că cel de la Oradea, datorită locului, datorită publicului, datorită oamenilor, este unul dintre cele mai îndrăgite”.
Cine-concerte, lungmetraje, animaţii
Claudia Droc a amintit că gala de deschidere va avea loc vineri, 27 septembrie, în Sala mare a teatrului, şi va începe cu Sebastian Burneci Trio din Bucureşti, care obişnuieşte să îşi încânte publicul cu muzică de film transpusă pe ritmuri de jazz. Concertul va fi urmat de proiecția comediei „Foştii soţi” în regia lui Noah Pritzker, o poveste despre trei generaţii de bărbaţi (fiu, tată, bunic), toţi aflaţi în pragul divorţului. Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, acolo unde a fost selectat și în competiția oficială.
Managerul TIFF Oradea a amintit apoi de proiecţiile cu acces gratuit din Piaţa Unirii. Va fi mai întâi proiectat filmul lui Nae Caranfil, „Dolce far niente” (1998), un film recent restaurat. „Umorul lui Caranfil supravieţuieşte oricărei generaţii şi oricărei perioade”, spune Claudia Droc.
Sâmbătă va rula „Dogman” (2023), filmul care a deschis TIFF la Cluj anul acesta. Este un thrille-horror regizat de Luc Besson. Duminică va fi proiectat filmul clasic „Breakfast at Tiffany’s” (1961) cu Audrey Hepburn în regia lui Blake Edwards.
„Focusul nostru de la TIFF Oradea în fiecare an este atât pe filmele româneşti care au premieră în toamnă, cât şi pe filmele maghiare cele mai iubite, cu cel mai mare succes de box office în Ungaria, în anul respectiv. Anul acesta a fost aniversarea de 110 ani de animaţie maghiară, cu filme premiate la Oscar, din anii ’60 până astăzi, şi împreună cu Institutul de Film din Budapesta aducem un calup făcut special pentru noi, pentru acest festival, şi e în premieră chiar după ce zilele acestea este prezentat la Budapest Clasics Film Marathon. În afară de asta avem, bineînţeles, şi lungmetraje. Vă recomand personal unul dintre ele, se numeşte Mastergame (Jucătorul de şah). Este un thriller într-un tren. Pentru cine care au iubit Orient Express, Sherlock Holmes, este o poveste foarte bună care se întâmplă în Budapesta după revoluţia din 1956. Este o poveste despre nişte tineri care fug spre Libertate într-un tren şi despre un joc de şah care le va decide soarta”.
Invitaţi la proiecţii
Fiecare film a fost ales cu un gând anume pentru public, mărturiseşte Claudia Droc, invitând publicul să se informeze despre programul festivalului şi din broşura APERITIFF.
Dintre filmele româneşti care sunt aduse în premieră, managerul TIFF Oradea recomandă filmul de sâmbătă seara de la teatru, „Anul nou care nu a fost” al regizorului Bogdan Mureşanu, care a câştigat două premii la Festivalul de Film de la Veneţia în urmă cu zece zile. Trei dintre actorii filmului vor fi prezenţi la proiecţie pentru un Q&A.
În avanpremieră, va fi prezentat şi filmul Moromeţii 3, în regia lui Stere Gulea. Lansarea în cinematografe va avea loc abia în 22 noiembrie. Vor fi prezenţi la proiecţia de la Oradea regizorul şi trei actori din distribuţie.
Claudia Droc a aminit şi de cine-concerte. „În fiecare an avem acest obicei să aducem filme clasice, filme mute, cu muzică live. Şi anul acesta, după o ediţie de succes în colaborare cu Filarmonica, revenim cu un cine-concert sâmbătă după-amiază la Filarmonică, «Dublu deliciu» se cheamă, în care o avem pe compozitoarea și dirijoarea Simona Strungaru, care lucrează cu filarmonica orădeană spre a însufleţi nişte comedii de la începutul secolului XX. Recomand cu mare căldură. Cel de al doilea cine-concert va avea loc duminică seara. Este vorba de un film variety, thriller de la 1925, cu muzica unor artişti orădeni pe numele lor de trupă Silhiatara”.
Claudia Droc mai recomandă un film pe care l-a văzut acum două săptămâni la TIFF Timişoara, şi care se numeşte „One life” (2023). „Este un film superb cu Anthony Hopkins în rolul principal, despre o poveste cutremurătoare şi adevărată de dinaintea celui de Al Doilea Război Mondial. Personajul lui Anthony Hopkins, care lucra la bursa din Londra, decide să salveze copiii evrei din Praga, trimiţându-i cu acte către Anglia în trenuri. Nu exista om în sală, adult, bărbat în toată firea care să nu fi plâns. Este excepţional şi îl recomand!”
La final, managerul TIFF Oradea a mulţumit echipei Visit Oradea, datorită căreia festivalul are loc în fiecare an aici, dar şi tuturor partenerilor.
Subtitrare în limba engleză
Organizatorii nu au uitat nici de turiştii străini aflaţi în Oradea în aceste zile. În afara filmelor din categoria MiniTIFF, a filmelor deja vorbite în limba engleză, toate filmele au subtitrare atât în limba română cât și în limba engleză . Între filmele cu subtitrare în limba engleză se numără „Dolce far niente”, „Pelikan blue”, „Horia”, „Mastergame”, „Five and a half love stories”, „Unde merg elefanţii”, „Moromeţii 3” sau „Nasty”.
Programul complet al filmelor proiectate la TIFF Oradea poate fi consultat aici. Amintim că cinefilii care au pe listă cel puțin cinci filme de văzut pot opta pentru abonamentul TIFF Oradea, care costă 80 de lei și permite accesul la cinci proiecții diferite, cu excepția evenimentelor speciale (gala de deschidere, cine-concertul “Dublu Deliciu”). Posesorii acestui card virtual își vor putea rezerva biletele online, pe pagina de ticketing tiff.eventbook.ro, pentru proiecțiile dorite.
Cea de-a 7-a ediție TIFF Oradea este co-organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Primăria Municipiului Oradea prin Visit Oradea – Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei, National Film Institute Hungary, Goethe Institut București, Consiliul Județean Bihor, Oradea Heritage, Filarmonica de Stat Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Manifest pentru Oradea, Protimer.
Citiți principiile noastre de moderare aici!