În cadrul proiectelor europene destinate contracarării pandemiei de Coronavirus, s-au inițiat finanțarări pentru a putea reacționa cât mai repede în lupta împotriva noului coronavirus. Pe lângă aparatura medicală comandată de Spitalul Județean, și achiziționată prin aceste fonduri europene, la sugestia Unității de Primiri Urgențe, Spitalul Județean a achiziționat și o autosanitară destinată pacienților cu Covid 19.
[eadvert]
Noua autospecială este dotată cu aparatură modernă astfel încât să satisfacă cerințele, atât pentru asistarea pacienților critici, cât și pentru siguranța personalului.
,,Conceptul s-a născut după primele trei luni de la declanșarea pandemiei, în baza experienței pe care am câștigat-o. Din nefericire, transportând foarte mulți pacienți critici de la un spital la altul, ne-am dat seama că este nevoie de ceva în plus față de ce aveam din punct de vedere al resurselor de transport pentru această categorie de pacienți – atât din punct de vedere al asistenței medicale de urgență, adresate pacienților, cât și din perspectiva personalului. Esența este că am încercat să depășim momentul acelor izolete care pentru personalul medical creau o siguranță în tratamentul pacienților, dar pentru ei era un motiv de stres în plus și un mediu nu foarte plăcut. Nu spun că sunt rele atunci când nu ai altceva, dar în contextul acestei posibile finanțări am zis să facem pasul următor pentru ceva mai modern, ceva care să folosească și pacienților și personalului”, a declarat dr. Hadrian Borcea, șefu UPU – SMURD Bihor.
Separatoare
Potrivit acestuia, autospeciala este identică cu o ambulanță de tip Terapie Intensivă Mobilă, dar destinată asistenței medicale de urgență a doi pacienți concomitent. Compartimentarea este una de tip nou. Astfel, personalul medical are un compartiment de 1 m pătrat pentru echiparea și dezechiparea costumelor de protecție, compartimentul fiind separat complet de cabina medicală și de cea a conducătorului auto.
,,În prezent, echipajele se dezbracă de costumele de protecție, de combinezoane, în stradă, lângă spital sau lângă casa pacientului, acolo unde se finalizează misiunea. Atunci când plouă pune în pericol siguranța acestuia pentru că riscul de a se contamina de la acele combinezoane ude este mare. Două persoane intră înăuntru, iar ceilalți doi – în general paramedici iau loc în față, ei neintrând în contact cu pacientul”, a mai spus dr. Borcea.
În plus, cabina medicală este prevăzută cu separatoare din folie specială, transparentă, pentru fiecare pacient în parte, astfel încât personalul poate să supravegheze sau să intervină asupra pacienților (prin intermediul unor prelungiri – mâneci) fără a intra în contact direct cu aceștia pe durata transportului pacienților. Totodată, autospeciala este dotată cu mijloace de decontaminare a aerului în interior.
,,Asupra pacienților intervin prin intermediul unor mâneci de plastic prin care pot manipula echipamente, medicamente etc. Aproape de cabina de schimb sunt două posturi ale cadrelor medicale – să zicem medic și asistent, și se vede linia de aparatură care, la fel, este în afara zonei de contaminare propriu zisă. Astfel, aparatele nu intră în contact direct cu pacientul infectat. Fiecare post este prevăzut cu un ventilator care extrage în permenență aerul din zona contaminată, astfel reducând riscul de contaminare la momentul deschiderii ușilor. Și, acel echipament cilindric cu găuri este un echipament care filtrează aerul din cabina din zona în care stă personalul medical, astfel în permanență aerul este înlocuit. Are un debit foarte mare și permite înlocuirea volumului întregii autosanitare în aproximativ 30 de secunde. La fiecare 30 de secunde se filtrează întregul volum al aerului din încăpere. De asemenea, în momentul în care se termină transportul nu mai e nevoie să ducem echipamente pentru decontaminarea propriu zisă-finală, așa cum facem cu celelalte ambulanțe, ambulanța este dotată cu așa ceva. În momentul în care conectăm la priză de 220 automat intră în funcțune acel sistem de decontaminare a aerului din interior”, a explicat dr. Hadrian Borcea.
200.000 de euro
Autospeciala a fost achiziționată de către Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea printr-o finanțare de 200.000 de euro, obținută în cadrul proiectului ,,Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid 19 în Municipiul Oradea și județul Bihor”.
,,Această autosanitară este o premieră națională, fiind pregătită efectiv pentru transportul a doi pacienți și cred că modelul va fi urmat și pentru dotarea altor ambulanțe din România. Cred că în momentul de față este o dotare necesară pentru a putea să asigurăm securitatea cadrelor medicale și a pacienților. Ceea ce este nou este că poate transporta doi pacienți deodată, în condițiile în care pot să fie și tratați, și să li se asigure tot ce este necesar acestor pacienți”, a spus dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea.
Totodată, în autospeciala va fi utilizată și în cazul unui eveniment sau accident cu victime multiple, pentru transportul a doi pacienți grav răniți. Astfel, capacitatea de intervenție a unui eveniment de amploare a crescut odată cu această autospecială.
Autospeciala pentru transportul pacienților critici înalt contagioși va fi operată prin sistemul 112 de către un echipaj SMURD format din un medic specialist medicină de urgență, asistent medical, precum și doi paramedici, dintre care un conducător auto.
Trimite articolul
XSi cu aceasta masina in plus se inmulteste averea lui Arahat,,,facuta la Cluj.
Cu buna voie de la guvernul nostru si ambulanta ar putea fi dotata la fel.
-
Da ma, e pe numele lui Arafat si se da ala cu ea toata ziua! Ba mai si face liniute cu ea, ca sa arate ce masina bengoasa are! De unde scoateti toate aberatiile astea?!
Pentru unii e rentabilă pandemia.
Se face profit.
Hop vreo 15-15.000 de Euro in buzunarele lui Carp si Borcea. Bravo baieti. Asa se fac bani in Romania.
-
Cam atata intelegi tu din stirea asta…felicitari, esti un roman adevarat. Acum du-te acasa.
-
Da. Sunt roman adevarat. Si,asta nu mi se pare o rusine.
-
E rusine doar ca avem specimene ca tine printre noi! Si sunteti parca tot mai multi, pe zi ce trece: lichele, analfabeti, oportunisti, mincinosi, hoti, paraziti, improscatori cu rahat, oameni fara minima decenta etc! Aia e rusine!
-
banuiesc ca te referi la numarul votantilor pnl, in crestere. Ai dreptate, subscriu! Eu zic ca pe cei care au o perere contra, sau opusa gastii pnl ii puteti rezolva usor, e o metoda testata si functioneaza. Camerele de gazare. Trebuie sa-i intrebati pe prietenii germani ai lui klaus, ei au know-how-ul. Democratia functioneaza si fara opozitie, de asta si-a dat seama si Adolf, sau tovarasul Stalin.
-
Nu! Ma refer la niste looseri frustrati si la postacii ciumei rosii, care vin cu astfel de mesaje. Asta cu nazi, Hitler si camerele de gazare e o “gaselnita tare”, la voi la partid, asa-i?! Cred ca juisati de incantati ce sunteti! Cine a pomenit ceva de camere de gazare, mai gaoaza? Alte “argumente” nu aveti? Doar rahaturi stiti? Uite, si numai pentru astfel de mesaje si ar trebui sa dispareti din politica si spatiul public, cu partidul vostru de hoti cu tot! Sunteti toxici!
-
-
-
O vorba buna de la un om prost,,,imea !
Interesant și curios faptul că spitalul județean condus de Carp, care nu este spital covid19, a obținut fonduri europene pt combaterea covid19, iar spitalul municipal condus de niște politruci incompetenți nu a achiziționat nici măcar un supozitor din fonduri europene, spitalul municipal fiind singurul din județ care tratează covid19….
Felicitari pentru initiativa! Avem nevoie și de asa ceva pentru siguranța pacientului și a personalului. Sunt sigur ca modelul vostru va fi urmat și de alte spitale din toată tara. Tre’ sa mergem înainte nu inapoi! Guri rele mereu vor fi, unii zic alții fac! Bravo